Türkiye Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman, gübrelemenin çaylıkların set aralarına yapılmasının, bitkinin gübreden en iyi şekilde faydalanmasını ve kaliteli ürün vermesini sağlayacağını, serpme şeklinde yapılan gübrelemenin ise yanlış bir uygulama olduğunu söyledi.

Akman, gazetecilere yaptığı açıklamada, çay tarımında kaliteli ve bol verim elde edilebilmesi için çaylıkların budanması, bakımı ve gübrelemenin doğru bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti.

Kaliteli ürün elde edebilmek için çaylıklarda şubat ile mart aylarında budama ve gübreleme yapılması gerektiğini ifade eden Akman, ''Gübre uygulamasında çaylık alanlara uygun olarak önerilen 25–5–10 NPK özel çay gübresi dekara 60–70 kilogram olarak verilmelidir. Gübrelemenin çaylıkların set aralarına yapılması, bitkinin gübreden en iyi şekilde faydalanmasını ve kaliteli ürün vermesini sağlar. Serpme şeklinde yapılan gübreleme ise yanlış bir uygulamadır. Bu durumda bitki gübreden yeterinde faydalanamaz ve verim düşük olur'' dedi.

Tarımda girdi maliyetlerini oluşturan en önemli etkenlerin başında gübre geldiğini dile getiren Akman, şunları söyledi:''Son dönemde gübre fiyatında meydana gelen aşırı fiyat artışı, üreticileri zor duruma düşürmüştür. Şu anda bin 200 TL civarında olan gübrede KDV yüzde 1'e düşürülmeli ve üreticiye gübre desteklemesi verilmelidir. Bu konuda herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi ve yetkililerin konu üzerinde hassasiyetle durması önem taşımaktadır.''

Akman, tarım ürünlerinde doğrudan gelir desteği uygulamasının ürüne verilmesinin doğru bir uygulama olduğunu kaydeden Akman, ''Ancak birçok sektörde KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesine rağmen gübrede uygulanmaması, tarım sektörünü olumsuz etkilemektedir. Tarıma destek şarttır. Yetkililerin bu konuda gereken duyarlılığı göstermeleri gerekmektedir'' diye konuştu.

Çay üreticilerin toprak yapısına uygun olmayan ve fiyatı ucuz diye alınabilecek gübrenin verim ve kalite düşüklüğüne neden olabileceği gibi toprak yapısının değişmesine ve maddi kayba da neden olabileceğini savunan Akman, çaylık alanlarda toprak analizi yapılmadan farklı gübre kullanımına gidilmemesi gerektiğini kaydetti.

Editör: HABER MERKEZİ