Çamlıhemşin'de düzenlenen Evsel Atık Yönetimi Çalıştayı’nda konuşan belediye başkanı İdris Lütfü Melek, milli parklar ve sit sorunu nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadıklarını anlattı.

Başkan Melek binlerce yıllık bir yerleşim merkezini sit alanı ilan edenlerin burada insanların yaşadığını ve çöp üretebileceklerini hesaba katmadıklarını söyledi.

 

Ayder Yaylası'ndaki bir otelde Çamlıhemşin-Hemşin Vakfı (ÇAHEV) tarafından düzenlenen Küçük Kırsal Yerleşim Birimlerinde Evsel Atık Yönetimi Çalıştayına Çamlıhemşin Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek, Pazar Hemşin Belediye Başkanı Halim Bekar, Çevre ve Orman İl Müdürü Sabit Kandemir, Milli Parklar Genel Müdürlüğünde görevli çevre uzmanı Hanife Kutlu, Uludağ üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Kestioğlu ve Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) bölge sorumlusu Hakan Karaköz ile Çamlıhemşin-Hemşin Vakfından yöneticiler ve vatandaşlar katıldı.

 

İşte Çamlıhemşin Belediye Başkanı İdris Lütfü Melek’in toplantıda yaptığı konuşma: “Çamlıhemşin bir yandan milli parklar, bir yandan sit alanlarıyla çevrili bir ilçe. Ama aynı zamanda içinde binlerce insanın yaşadığı bir yerleşim birimi ve bir turizm merkezi. İnsanların yaşadığı yerde çöp de üretilecektir. Fakat ne yazık ki kurumlar arasında bu konuda yıllardır sıkıntılar yaşanıyor. Hem milli park, hem sit alanı, hem turizm merkezi ve belki de bin yıldır, köyleri, mahalleleriyle bir yerleşim alanı. Çamlıhemşin’i sit alanı ilan eden yetkililer ya burada yaşayan insanlar olduğunu unutmuşlar ya da bir karar almayı atlamışlar. Milli parklar içerisinde, sit alanı içinde çöp dökmek yasaktır diye bir karar almış olsalardı ve bu kararın hayata geçme şansı bulunsaydı Çamlıhemşin Belediyesi’nin çöp diye bir problemi olmayacaktı.”

 

Editör: HABER MERKEZİ