Dilek ASLAN

Tema vakfı Rize Şube Başkanı Nevzat Özer, Ayder’ in Milli Parklar sınırının dışarısına çıkarılması çalışması yapıldığını belirterek, “Bu çalışmalar rant hesabıyla yapılıyor” dedi.

Tema Vakfı Rize Şubesi başkanı Nevzat Özer, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı, Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan Ayder Yaylası’nın ‘doğal özelliğini kaybettiği’ gerekçesi ile milli park alanı dışında bırakılması ve Çamlıhemşin Belediyesi sınırları içerisine alınması için başlatılan çalışmaların bölgede imar ve yapılaşma için rant hesapları yapıldığı tartışmalarını gündeme getirdiğini iddia etti.

Kaçkar Dağlarına tırmanış yolu üzerinde bulunan yayla ve çevresinde çengel boynuzlu dağ keçisi, vaşak, ayı, kurt gibi yaban hayvanları, doğal ortamda izlenebiliyor. Birçok kuş çeşidinin göç yolu üzerindeki yayla ve çevresinde kuş gözlemciliği de yapılıyor. Söz konusu çalışmaların diğer Milli Parklar açısından da örnek oluşturacağına dikkat çeken TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, çalışmalara tepki göstererek; “Ayder’i Milli Park olması bile koruyamadı, yasa dışı olarak bölgede yapılan yapılaşmalar bu çalışmalarla yasallaştırılmaya çalışılıyor. Bu çalışma, bölgede yasal olmayan yapılaşma ve çalışmalara bir nevi af nitelikli bir çalışmadır.” dedi. Çalışma sonrasında Milli Park sınırlarının daraltıldığını sözlerine ekleyen Özer, “Milli Parkın geriye kalan kısımları nasıl korunacaktır. Kaldı ki Milli Park sınırları içerisinde çok sayıda yayla yolu yapılmakta ve çarpık yapılaşmalarla birlikte bu bölgede aşırı bir araç ve insan faaliyetine neden olmaktadır. Yani, bir yandan Milli Park sınırları daraltılırken bir yandan da Milli Park alanı içerisinde yasal olmayan çalışmalar yapılarak, milyonlarca yıllık doğal yaşam tehdit edilmektedir.” şeklinde konuştu. Özer, dünyada koruma öncelikli 200 alan içerisinde biyolojik açıdan 100 sıcak nokta olan Kaçkar Dağları ve Fırtına Vadisinin de bu bölgede yer aldığına dikkat çekerek; söz konusu çalışmaların bu açıdan da büyük bir endişe oluşturduğuna işaret etti.

Editör: HABER MERKEZİ