RİZE’nin Şimşirli Köyü sakinlerinin, “Bize niye durup dururken para versinler. Bunun altında bir şey var” diyerek almayı reddettiği AB hibe kredisini kullanan Kıbledağı Köyü sakinleri, kanalizasyon şebekesi yaptı, arıtma tesisi kurdu. 180 bin euro kredi aldıklarını belirten köyün muhtarı Ömer Köse, “Allah AB’den razı olsun” dedi.

İkizdere İlçesi’ne bağlı Şimşirli Köyü'nde, AB hibe fonlarından yararlanılarak yapılmak istenen ve ön elemeden geçen 350 bin euro tutarındaki kanalizasyon şebekesi ve arıtma tesisi projesi, bazı köylülerin, “AB bize niye durup dururken para versin. Bunun altında bir şey var” diyerek karşı çıkması üzerine reddedildi.

Benzer bir proje hazırlayan Güneysu İlçesi’nin 400 haneli ve 1500 nüfuslu Kıbledağı Köyü sakinleri ise, AB’den 180 bin evro hibe kredisi aldı. Geçen yıl işe koyulan köylüler kısa sürede 3 bin metre uzunluğunda kanalizasyon boru hattı döşeyip, bir de arıtma tesisi kurdu. Projede sona yaklaşan köylüler birkaç ay içerisinde hizmete girecek kanalizasyon ve artıma tesisi açılışı için çalışıyor. Köyün giriş ve çıkışına, üzerinde Türk ve Avrupa Birliği bayraklarının da yer aldığı projenin tabelalarını asan köylüler, bir kuruş masraf etmeden AB hibe fonlarından köyün kanalizasyon ve artıma tesisini yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

Muhtar Ömer Köse, köyde yaşayan insanların ulaşımlarını kolaylıkla sağlayabilmeleri için evlerini dere kenarlarına yaptıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Böyle olunca atık sular da derelere bağlandı. Bu nedenle derelerimiz kirlendi, balık nesilleri yok oldu. Biz de köyümüzde atık su projesi yapmaya karar verdik. İl Özel İdaresi’nden 60 bin TL destek aldık. Ancak 3 bin metre ana hat boru döşeyip, 400 hanenin faydalanacağı bir projeyi bu para ile yapmak mümkün değildi. Proje yarıda kaldı. Sonra Avrupa Birliği fonlarından kaynak sağlanabileceği şeklinde bir fırsat doğdu. Bir proje hazırladık. Projemiz AB tarafından kabul gördü ve 180 bin euro para çıktı. Allah AB’den razı olsun. Hemen işe koyulduk ve işin yüzde 95’ini bitirdik. Sadece evlerin ana boru hattına bağlantıları kaldı.”

ŞİMŞİRLİ FIRSATI TEPMİŞ OLDU

Köse, “Şimşirli Köyü halkı, büyük bir fırsatı tepmiş oldu. Bu AB fonlarından bize gelen para aslında bizim verdiğimiz paralardır. Biz projeyi bitirmek üzereyiz. Eskiden olduğu gibi dereye gireceğiz, çocuklarımız yüzecek, balığımızı tutacağız. Gerçekten Şimşirli Köyü için de güzel bir fırsattı, ama onlar değerlendiremedi. Biz bu fırsatı köy halkının da desteği ile başardık. Görüldüğü gibi AB’nin hibe desteğinin altında bir şey yokmuş. Keşke bütün köylerimiz bunu başarabilseydi” dedi (Hürriyet)

Editör: HABER MERKEZİ