Ayıların bal kovanlarına verdiği zararı önlemek için çare arayan Rizeli arıcı, kovanların yanında geceleri televizyon kurunca ses ve görüntüden korkan ayılar bir daha kovanların yanına gelmedi. Böylece arıcı ayıların kovanlarına verdiği zarardan kurtuldu.

Alınan bilgiye göre, ayı vurmanın yasak olması ve ayı vurana yüksek para cezası uygulanması nedeniyle arıcılar, ayıların bal kovanlarına verdiği zararı önlemek için çeşitli yöntemlere başvuruyor. Bazı arıcılar çeşitli düzenekler kurarak gürültü çıkmasını, böylece ayının korkup kaçmasını amaçlarken, bazı arıcılar da kovanlarını ayıların ulaşamayacağı yüksek ağaçların dallarına ve kayalık yerlere koyuyor.

Rizeli bir arıcı da ayıların kovanlarına verdiği zararı önlemek için ilginç bir yöntem geliştirdi. Kovanlarının yanına küçük bir televizyon kuran arıcı, hava kararmaya başladığında televizyonu açarak sesi ve görüntüsünden korkan ayının kovanlarına zarar vermesini engellemeyi amaçlıyor.

İkizdere ilçesinde arıcılık yapan Halil Karadeniz, yaptığı açıklamada, kış mevsiminde İstanbul'da yaşadığını, yazları ise İkizdere'ye gelerek arıcılık yaptığını söyledi.

Yaklaşık 25 yıldır arıcılıkla uğraştığını, bazen kovanlarını bulunduğu yerden yaylalara ve başka illere de götürdüğünü anlatan Karadeniz, ''Arıcılar olarak en büyük sorunumuz ayılar. Geceleri kovanlarımıza saldıran ayılar, kovanlarımızı parçalayıp içindeki balı yiyor. Ancak ayı vurmak yasak olduğundan bir şey yapamıyoruz'' dedi.

Ayıların zararından korunmak için kendisinin de çeşitli yöntemler denediğini ifade eden Karadeniz, şunları söyledi:

''En son aklıma 4-5 yıl önce, kovanların yanına televizyon kurmak geldi. Evimden elektrik kablosu çekerek kovanların yanına televizyon kurdum. Akşamları hava kararmaya başladığında televizyonu açıyorum, sabah hava aydınlanıncaya kadar çalışıyor. Kovanların yayında geceleri televizyondan başka ışık sistemi ve radyo da çalıştırıyorum. Televizyonu kurduktan sonra sesinden ve ekranda sürekli hareket olmasından korkan ayılar, bir daha kovanlarıma zarar vermedi. Böylece ayıların zararından kurtulmuş oldum.'' (ensonhaber)

Editör: HABER MERKEZİ