Artvin'de 1987 yılında vatani görevini yaparken şehit olan Coşkun Murat Uzunal'ın ailesi yıllar sonra oğullarının akciğer kanseri nedeniyle öldüğünü öğrenince büyük bir şok yaşadı.

1987 yılında Hakkari'nin Çukurca ilçesi Jandarma Takım Komutanlığı'nda 87'ye 3 tertip olarak vatani görevini yapan Uzunal, 27 Şubat 1987 tarihinde şehit olarak memleketine gönderildi. Şehit er memleketinde düzenlenen askeri törenin ardından toprağa verildi. Şehit erin kardeşi Seyfettin Uzunal, ağabeyinin şehit olması sebebiyle askerlikten muaf tutuldu. Yıllar sonra şehit kardeşi olarak işe girmek için başvuruda bulunan Seyfettin Uzunal, Askerlik Şubesi'ne başvurarak gerekli belgeyi almak istedi. Burada kendisine kardeşinin akciğer kanseri sonucu hayatını kaybettiği bildirilerek istediği belge verilmedi. Uzunal ailesi aldığı bu haber ile adeta yıkıldı.

ŞEHİTTİR DİYE BİZE TABUTU AÇTIRMADILAR
Şehit erin annesi Zeliha Uzunal, 'Benim oğlum vatanı bekledi, şehit düştü diye oğlumu tabutla evine getirdiler. Oğlunuz şehittir diye tabutunu açtırmadılar. Biz de gizlice tabutunu açtık ve yüzü gözü şişmiş, ağzından ve sırtından kanlar geliyordu. Şehittir diye vatan millet sağ olsun diye kendimizi teselli ediyorduk. Yıllar sonra oğlumun şehit olmadığını ve akciğer kanserinden öldüğünü belirten bir rapor elimize geçiyor, Oğlumun ölümü belki şahidi yok ama Allah şahittir. Yüreklerimizi bir kez daha burktular' diyerek gözyaşlarına boğuldu.

ŞEHİT KARDEŞİ DİYE BENİ ASKERE ALMADILAR
Şehit kardeşi Seyfettin Uzunal “İş için Askerlik Şubesi'ne Şehit Belgesi almak için gittiğimde, ağabeyimin terörle mücadelede ölmediğini ve akciğer kanseri ile öldüğü belirten tek bir evrak bulundu. Ben de diğer belgelerine ulaşmak için Ankara Jandarma Genel Komutanlığı'na gittim ve ağabeyimle ilgili hiçbir evrak ve bilgiye sahip değiller. Bakanlıklara ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na gittim orda da hiçbir evrak ve bilgiye ulaşamadı. Ağabeyime ait herhangi bir doktor ve hastanede yattığına dair bir belge yok. 14. Jandarma Sınır Bölük Komutanı Jandarma Üsteğmen Cihandar Hasanhanoğlu tarafından düzenlemiş olan raporda, Coşkun Murat Uzunal'in 'Akciğer kanserinden öldüğü belirtilen rapor dışında bir belgeye ulaşılmıyor” dedi. (Karadeniz)

 

Editör: HABER MERKEZİ