Rize’nin Kalkandere İlçesi’nde kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için arazileri cebri kamulaştırma yöntemiyle alınan vatandaşlar açtıkları davayı kazandı. Ancak mahkeme kararının ellerine ulaşmadığını öne süren yetkililer, kamulaştırması yapılmamış tarım ve orman arazilerini iş makineleri ile tahrip etti. Yöre halkı da orak ve baltalarla görevlilerin üzerine yürüyüp tartıştı, arazide nöbet tutmaya başladı.

Aksu Mahallesi’nde 550 dönüm arazi üzerinde kurulması planlanan OSB için 11 yıldır süren kamulaştırma işlemleri yöre halkı ile güvenlik güçlerini karşı karşıya getirdi. 300 dönümü anlaşmalı olarak kamulaştırılan arazilerin geri kalan 250 dönümü için 2007 yılında Bakanlar Kurulu tarafından ‘kamu yararı’ görülerek cebri kamulaştırma kararı çıkartıldı. Bunun üzerine Ali, Talip, Osman, Enes, Hamza ve Mahmut Yılmaz ile Faruk Yıldırım adlı vatandaşlar, kamulaştırma işleminin iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, 30 Mayıs 2008 tarihinde ret kararı verdi. Vatandaşlar ise kararı Danıştay'a götürdü. İtirazı değerlendiren Danıştay 6'ncı Dava Dairesi, 7 Nisan 2009 tarihinde Rize İdare Mahkemesi’nin kararını bozarak yürütmeyi durdurma kararı verdi. 


EKİLİ ARAZİLER TAHRİP EDİLDİ 
Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen, vatandaşların çay ekili tarım ve orman arazileri önceki gün iş makineleri ile yerle bir edildi. Çalışmalar sırasında yüzlerce ağaç da iş makineleri tarafından söküldü. Duruma tepki gösteren kadın erkek yöre halkı ellerinde orak ve baltalarla görevlilerin üzerine yürüdü, iş makinelerini durdurmaya çalıştı. Polis ve Jandarma’nın geniş güvenlik önlemi aldığı bölgede, yaşanan tartışmalar nedeniyle çalışmalar geçici olarak durduruldu. Vatandaşlar da geri kalan arazilerini kurtarmak için bölgede nöbet tutmaya başladı. Yetkililer ise, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının henüz ellerinde ulaşmadığını öne sürdü. 


‘RUS İŞGALİNDE BİLE BÖYLE OLMADI’
Arazisi tahrip edilen Faruk Yıldırım, kamulaştırma işlemi için Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı veridiğini belirterek tepkisini şöyle dile getirdi: “Ama Valilik aldığı kararla tarım ve orman arazilerimizi yok ediyor. Bölge Rus işgalini gördü, yaşadı. O dönemde bile böyle bir süreç yaşamadık. Dava süreci bitsin, ondan sonra ne karar verilirse biz de ona uyacağız. Ama arazilerimizi tahrip ediyorlar. İş makineleri arazilerimizin üzerinden geçip gidiyor.”

Köylülerden Ayşe Yılmaz da, “Mallarımızı elimizden alıyorlar. Kendimi iş makinesinin önüne attım. Polis ve Jandarma beni zorla aldı. Biz mahkemeyi kazandık. Ama iş makineleri arazilerimizi yok ediyor. Ben mallarımı vermem” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ