Kenan TAŞKIN/ TRABZON (AHT)
İstanbul'da yaşanan sel felaketinden sonra gündeme gelen dere yatakları Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından mercek altına alındı. Tüm Türkiye'deki dere yatakları ve vadiler DSİ'nin 57 mühendisi tarafından taranıyor. Sel felaketinin en çok etkilediği yerlerin başında gelen Karadeniz Bölgesi'nde de 57 mühendis bu çalışmayı yapıyor. Araştırması yapılan 480 vadi ve dere yatağının 320'si can ve mal güvenliği açısından büyük risk oluşturuyor.

Meydana gelebilecek felaketlerin baş rolünde, devletin dere yatakları ve vadilerde yapmış olduğu plansız programsız yatırımlar ve çalışmalar geliyor.
Karayolları tarafından yapılan yollar, Köy Hizmetleri tarafından köprü, menfez ve istinat duvarlarınını gelişi güzel yapılması sel, taşkın ve heyelan olayının göz ardı edilerek bilinçsiz bir şekilde yapılması, felaketlerde can ve mal kaybının artmasında en etkin rolü oynuyor.
DSİ'ye bağlı mühendislerin, Trabzon, Giresun, Rize ve Gümüşhane sınırları içerisinde bulunan 80 ana vadide çalışma yaptıklarını belirten DSİ 22. Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Duru, 'Bu 80 ana vadinin binden fazla kolu var buralarda araştırılıyor. 57 mühendis arkadaşımız yaklaşık bir aydan beri bu vadi ve dere yataklarında inceleme yapıyor. Şu ana kadar 480 kritik bölge gezildi ve rapor tutuldu, Bu yerlerden 320'sine olumsuz raporu verildi. Bu şu demek oluyor Karadeniz saatli bomba gibi' dedi

DEVLETİN İHMALİ
Bölgede son 30 yılda sel ve heyelana 230 kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Duru, yaşanan felaketlerin başlıca nedeninin kurumlar arasındaki koordinasyon eksikliğinden kaynaklandığını belirterek, 'Bu sorun yılların sorunu, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yapılan yol, su, köprü, menfez, duvar gibi çalışmalar hep gelişi güzel yapılmış. Yanı Karayolları, istediği yerden yol yapmış, Köy Hizmetleri istediği alandan köprü geçişi sağlamış. Belediyede durumuna, yerine bakmadan vatandaşa ev ve işyeri ruhsatı vermiş. Malesef devletin kurumlarının birbirinden kopuk çalışması bu durumu ortaya çıkarmış' diye konuştu.

2010 TAŞKINLARLA HAMLE YILI
Önümüzdeki yılın taşkınlarla mücadelede 'Hamle Yılı' olarak ilan edildiğini belirten Duru, 'Yapılan araştırma sonucunda Karadeniz Bölgesi'nde insanların can ve mal güvenliğini tehdit eden vadi ve dere yataklarında çok sayıda ev var. Bunların kesinlikle yıkılması gerekiyor. Biz bu konudaki raporumuzu gerekli yerlere vereceğiz. Valilikler, kaymakamlıklar, belediyeler bu konuda üzerlerine düşeni yapmak durumundalar. Bu işin şakası yok. Herkes sorumluluğunu bilmeli ve ona göre hareket etmelidir' dedi. Can ve mal güvenliliğini tehdit eden durumların ortadan kaldırılması için devletin her kurumunun üzerine düşeni yapacağını belirten Duru, Karadeniz Bölgesi'nde çok evin yıkılması gerektiğni ide söyledi
Editör: HABER MERKEZİ