Muhammet KAÇAR

Rize'de inşaatı tamamlanan Anadolu Lisesi'nin girişi, arsa sahibinin arazisini vermeye ikna edilememesi nedeniyle yapılamıyor. Sadece çok dar ve öğrenci giriş çıkışına imkan vermeyecek bir arka kapısı bulunan okul binası bu nedenle hizmete açılamıyor. Açılan kamulaştırma davası ise sürüyor.

Girişi ve açık alanı bulunmayan Çay Hayrat Anadolu Lisesi binasının ilginç hikayesi yaklaşık 4 yıl önce projelendirilmesi ile başladı. Hayrat Mahallesi’nde 3 katlı ve 24 derslikli olarak projelendirilen binanın hemen önünde adeta bir set gibi duran Kadir Tatoğlu ve akrabalarına ait bin 600 metrekare arsa ‘ileride nasıl olsa kamulaştırılıp alınabilir’ düşüncesiyle binanın temeli atıldı. Ancak inşaat sırasında binanın ön tarafındaki arsaya 40 metrekare girilince Kadir Tatoğlu konuyu yargıya taşıdı ve inşaatı 5 ay süreyle durdurdu. Tatoğlu, davayı kazandı, projede yapılan tadilatla 40 metrekare arsasını geri aldı. Proje tadilatında binanın ön tarafındaki iki çıkıntıdan arsaya giren 9 metrelik bölüm geri çekildi, derslik sayısı 24’ten 20’ye indirildi. Ardından inşaat sürdürülüp okul tamamlandı.

Ancak sıra okulun ana girişi, açık alanı, öğrenci merdiveni ile sakat asansörü yapılması planlanan ön tarafındaki Kadir Tatoğlu ve akrabalarına ait bin 600 metrekare arsayı kamulaştırmaya gelince sarpa sardı. Kadir Tatoğlu, hiçbir şekilde arsayı vermeyeceğini söyleyince okulun girişi ile burada yapımı planlanan diğer bölümler inşa edilemedi.

‘ARSA SAHİBİ BİRAZ AKSİ ÇIKTI’
Binanın İnşaat Mühendisi Ali Metin, okul inşaatının verilen alan içerisinde projeye uygun olarak yapıldığını belirterek şunları söyledi: “Ancak okulun ön tarafında bulunan ana giriş bölümü, açık alan, öğrenci merdiveni gibi bölümlerin bir şahsa ait bin 600 metrekare arsa üzerinde yapılması planlandı. Nasılsa ‘sonradan bu arsa sahipleri ikna edilir ve kamulaştırılır’ diye düşünüldü. Ancak arsa sahibi biraz aksi çıktı ve bazı sıkıntılar oldu, arsasını vermedi. Böyle olunca binanın giriş merdivenlerini yapamadık. Şu anda okul açılsa burada 480 öğrenci okuyacak. Eğer arsa sorunu çözülüp ana giriş bölümü yapılamazsa, arkada bulunan dar bir kapıdan öğrenciler ve öğretmenler girip çıkmak zorunda kalır ki bu da mümkün gözükmüyor. Çünkü bu kapı çok dar. Şu anda okul var ama girişi yok. Bu da Rize’de tektir herhalde.”

KAMULAŞTIRMA DAVASI AÇILDI
Rize Milli Eğitim İl Müdürü Fehmi Rasim Çelik ise, arsa sahibinin ikna edilemediğini belirterek, ”Kamulaştırma davası açtık. Dava süreci devam
ediyor. Lehimize sonuçlandığında okulun giriş ve çıkışı ile açık alanını yapacağız” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ