Almanya’dan memleketi Rize’nin Çayeli ilçesine gezmek için gelen Muhammet Hardal adlı gurbetçi vatandaş AT11 belgesinde Türkiye’ye girişinde belirttiği tarihten geç girdiği için sağlıktan faydalanamayacağı cevabını alınca şaşkına döndü.

Almanya’daki sağlık sigortasının Türkiye’de de geçerli olmasını sağlayan belgeye AT11 adı verilmektedir. Bu belge ile Almanya’dan gelen gurbetçi bir vatandaşımız ülkemizde ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir. Yalnız Almanya’dan gelecek olan vatandaşımızın ülkemize giriş çıkış yapacağı tarihleri AT11 belgesinde belirtmesi gerekmektedir.

Almanya’da yaşayan Muhammet Hardal adlı vatandaşımız her yıl belirli zamanlarda Türkiye’ye giriş çıkış yapmaktadır. Hardal, geçtiğimiz günlerde Almanya’dan ülkemize gelmeden önce AT11 belgesini hazırlayıp memleketi olan Rize’nin Çayeli ilçesine geldi. Sağlık hizmetinden faydalanabilmek için evraklarını SGK’ya gidip onaylatmak istedi. Hardal’a buradaki memur yasanın değiştiğini belirterek, Almanya’dan aldığı AT11 belgesinde yazan Türkiye’ye giriş yapacağı tarihte girmediğini söyledi. Bu yüzden dolayı sağlık hizmetinden faydalanamayacağı belirtti.

SAĞLIK GÜVENCENİZ OLMAZ

Hardal, “Ben Almanya’da yaşayan bir Türk vatandaşıyım. Türkiye’ye geldiğimde sağlık hizmetlerinden faydalanabilmem için gelmeden önce AT11 belgemi hazırladım. Belgemde Türkiye’de 07.08.2019 tarihinde giriş yapacağımı belirttim. Almanya’dan gelişimde yaşanan bir aksaklıktan ötürü birkaç gün geçittim. Belirttiğim tarihten birkaç gün sonra Türkiye’de oldum. Memleketim Rize’nin Çayeli ilçesine geldiğimde SGK ilçe müdürlüğüne gittim. Müdürlükte çalışan memura evraklarımı verdiğim. Burada çalışan memur ‘AT11 belgenizde belirtilen tarihte Türkiye’ye giriş yapmadınız. Bu durumda sağlık güvenceniz olmaz’ cevabını aldım”

BU YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLMELİ

Hardal, “Türkiye’ye her geldiğimde yapmış olduğum aynı işlem için bu kez ‘kanun değişti, bu şekilde olmaz’ cevabı ile karşılaştım. Şaşkına döndüm. Çünkü Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları aracı ile veya uçak ile ülkemize giriş yapacakları tarihi tahmini olarak hesaplayarak AT11 belgelerine giriş ve çıkış tarihlerini yazdırırlar. Almanya’dan aracı ile yola çıkan bir vatandaşımızın yolda aracı bozulursa veya farklı bir sorunla karşılaşınca AT11 belgesindeki belirtilen tarihte Türkiye’ye giriş yapamaması durumunda Türkiye’de sağlıktan yararlanamayacak. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli.” dedi.

SGK’DA MEMUR CEVAP VEREMEYİNCE EVRAĞIMI YIRTTI

Çayeli SGK Müdürlüğünde çalışan memurun sorduğum sorulara cevap vermekte zorlanınca, kızarak bana ait olan evraği yırtması ve başkasına ait olan evrakları bana vermesi karşısında büyük bir şaşkınlık yaşadım. SGK’daki memurların ne kadar eğitimsiz olduğunu büyük bir üzüntüyle karşıladım. Bu sadece Çayeli’ndeki memurun beni ikna edememesi değil Rize merkezde de ayni memur anlayışıyla karşılanmam çok üzücü” dedi.

 

Editör: HABER MERKEZİ