Rize'nin Çayeli İlçesi Madenli Beldesine bağlı Topkaya Köyü, 3 ay aradan sonra yeniden şarbon vakası ile karşı karşıya kaldı.

Yaklaşık 3 ay önce yine aynı köyde, hastalıklı bir hayvanın kesilerek etinin dağıtılması sonucu 71 yaşındaki Bekir Mertoğlu şarbon teşhisiyle hayatını kaybetmiş, bir çok kişi de şarbon şüphesi ile tedavi altına alınmıştı. Daha sonra İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada kesilen hayvanın etinden alınan bulgularda ve ölen kişinin testlerinde yapılan incelemeler sonucunda şarbon virüsüne rastlanmadığı belirtilmişti.

Aradan 3 ay geçtikten sonra Topkaya Köyü sakinleri, ilk olaya göre daha ciddi bir durumla karşı karşıya kaldı. Şarbon şüphesi, veterinerin 'Hayvanı gömün' uyarısını dinlemeyerek, hastalıklı hayvanını kesip köy halkına da dağıtan Hızır Şeker isimli vatandaşın ahırında çıktı. Yine bir hayvanın telef olduğu ahırda yapılan incelemelerde şarbon bulgusuna rastlanılarak köy karantina altına alındı.

Bilgi almaya çalıştığımız Topkaya Köyü Muhtarı Yusuf Mertoğlu ise köylerinin yeterince bu konuda darbe aldığını ve haber yapılmasına gerek olmadığını söyleyerek, konunun yetkililerce incelendiğini ve söyleyecek birşey olmadığını belirtti.

Konuyla ilgili görüştüğümüz İl Tarım Müdürlüğü’ne bağlı Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Muzaffer Hasançebi konuyu doğrulayarak, '31 Ekimde köyde hayvan ölümü gerçekleşti ve 1 Kasımda ekiplerimize haber verildi. Olay yerine giden ekiplerimiz, hayvandan numune alarak labaratuvara gönderdiler. Daha önce de aynı yerde ve aynı ahırda benzer bir şüpheli durum olduğundan ekiplerimiz ahırda dezenfeksyon çalışması yaparak geçici kordon kurdular. 5 Kasımda rapor sonuçları elimize ulaştı ve şarbon vakası olduğu kesinleşti. Anında bölgedeki hayvan giriş çıkışlarını durdurduk. İl Sağlık Müdürlüğü ve Jandarmaya haber verilerek bölgeyi karantina altına aldık. Köy sakinlerinden de kan örnekleri alındı ve herhangi bir bulguya rastlanmadı. Şuanda sadece tek hayvan öldü ve devamı gelmeyeceğini umut ediyorum. Yarından sonra aşılarımız da gelecek ve onları yapacağız. 15-20 gün içinde herhangi bir ölüm olmaması neticesinde karantinayı kaldıracağız.' şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğü'nden aldığımız bilgiye göre, olayın müdürlüklerine bilgi verilmesinin ardından, Çayeli Toplum Sağlığı Merkezi sağlık personelleri tarafından olay yerine gidilerek yöre halkında herhangi bir hastalık belirtisinin olup olmadığının kontrol edildiği ve köy sakinlerinde herhangi bir hastalık belirtisine rastlanmadığı öğrennildi. Ayrıca ölü hayvanla teması olan vatandaşların Aile hekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı tarafından da kontrollerinin yapıldığı ve sonucun negatif çıktığı belirtildi.

Şarbon hastalığının insandan insana bulaşmadığının vurgundığı İl Sağlık Müdürlüğü açıklamasında, 'Şarbon hastalığı hasta hayvanlarda bulunan dokulara temas veya etlerinin yenmesi ile insanlara bulaşır. Hastalık etkenin vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 2-7 gün sonra ortaya çıkar genelde deride 1-3 cm genişliğinde ortası siyah bir çıban şeklinde gözlenir. Antibiyotiklerle tedavisi yapılan hastalarda erken teşhis çok önemlidir. Yöre halkına Sağlık personeli tarafından hastalık konusunda bilgi verilmiş ve herhangi bir belirtinin oluşması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri gerektiği vurgulanmıştır.' ifadelerine yer verilerek durumun yakından takip edildiği ve endişe edilecek herhangi bir durumun söz konusu olmadığı belirtildi.

Öte yandan köyde havyan giriş çıkışlarının ve kesiminin yasaklanmasının, kurban bayramında köy sakinlerini endişelendirdiği, bazı vatandaşların ne olursa olsun kurbanını köyde keseceğini söylediği bilgisi edinildi.

 

Editör: HABER MERKEZİ