Ülkemizde orman yangınlarının önlenmesi ve olası yangın sayılarının ve şiddetinin düşürülerek çevreye olan zararlarının en aza indirilmesi, vatandaşlarımızda orman yangınlarının çıkmasını önleyici bilincin oluşması amacıyla 81 ilde eş zamanlı olarak "Orman Benim" kampanyası düzenlendi.

Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda Trabzon Valiliği himayesinde Araklı Turup Mevkisi'nde gerçekleştirilen programa; Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Vali Yardımcısı Hacı Osman Hökelekli, Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz, Araklı Kaymakamı Yusuf Akın, Araklı Belediye Başkanı Hüseyin Avni Coşkun, Kurum Amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Vali Yıldırım, “Orman Benim” mottosu herkesin yüreğinin derinliklerine kadar içselleştirmesi gereken bir slogandır. Bir yerin güzelliklerini ifade ederken o bölgenin yeşilliklerinden söz ediyoruz. Bizler de bu güzellikleri korumak mecburiyetindeyiz.

Bölgesel konum ve ilkim yapısı olarak bizim yöremizde orman yangınları çok fazla meydana gelmemektedir. Bizdeki orman yangınları diğer bölgelerin mevsimsel olarak bitti dediğimiz noktada başlıyor. Bizdeki orman yangınlarının hepsinin sebebi neredeyse insan kaynaklıdır.

Orman yangınlarında sadece yeşil doku tek başına yok olmuyor. Bununla birlikte iklim ve doğa da etkileniyor. Ciğerlerimiz yok oluyor, canlılar etkileniyor. Piknik yaparken, anız yakarken bu yangınları çıkaran kim varsa sonuçlarını bir düşünsün. Bahçelerimizi temizledikten sonra geri kalan çalı çırpıları ne yapacağız derseniz yakmayacağız, illa yakmanız gerekiyorsa küçük partiler halinde bu işlemleri yapacağız. Küçük ocaklar haline getirip etrafa saçılmadan önlememiz gerekiyor. Yetkili arkadaşlar başka tedbirler söylerse onlara da riayet edilmesi gerekiyor. Unutmayın orman demek nefes demektir. Bizler bu yangınlara sebebiyet vermeyelim.

Bundan birkaç yaz öncesi Antalya, Mersin, Adana ve başka illerdeki yangınları düşünün. Devletimiz bu çok büyük yangınları söndürürken yapmış olduğu masrafları hiç konuşmuyoruz bile. Bir de bu yangınlardan etkilenip evini barkını kaybeden insanların yaşadığı acıları ve korkuları düşünün. Lütfen yangınlara sebebiyet verecek hareketlerden kaçınalım, ateş yakılmayacak yerlerde ateş yakmayalım, çok dikkatli olalım ve doğayı koruyalım.” dedi.

Orman Bölge Müdürü Emin Yılmaz da, "Kampanya ile orman içi ve bitişiğindeki yol kenarlarının, tarım arazilerinin, yerleşim yerlerinin temizlenmesi ile tesislerin bitişiğinde bulunan yanıcı maddelerin azaltılması (çalı, diri örtü temizliği ve alt dal budaması) ve çöplerin temizlenmesi neticesinde orman yangınlarının önlenmesi amaçlanıyor." diyerek kampanyanın amacı hakkında bilgi verdi.

TRABZON VALİLİĞİ BASIN BİRİMİ