Göktürk Fırat
 
Rize’de yapımı devam etmekte olan Hidro Elektrik Santralleri’nin enerji nakil hatlarının döşenmeye başlanması bölgede gerginliğe neden oldu.

Rize’de çevreciler, yapımı devam etmekte olan Hidro Elektrik Santralleri ile derelerin 650 kilometre uzunluğunda tünellerle ile yer altına alınmasına tepki gösterirken, yüzeyde başlayan enerji nakil hattı çalışmaları da Rizelilerin tepki göstermesine neden oldu. Rize’nin Kalkandere ilçesinde bazı vatandaşlar arazilerinden ve evlerinin çevresinden yüksek gerelim hatları geçirilmesine tepki gösterdi.

Konuyla ilgili Kalkandere Cumhuriyet Savcılığı’na şikayet dilekçesi veren Recep Ali Kılıçarslan isimli vatandaş yaptığı açıklamada, “Yüksek gerilim hattı evimin tam üstünden geçiyor. Daha önce farklı yerden geçiyordu. O bölgede yol olmadığı için maliyeti düşürme adına bizi tehlikeye attılar” dedi.

Emine Yıldız isimli bayan ise yaptığı açıklamada, “Bize 5 metreye kadar istedikleri yerden bu yüksek gerilim hatlarını geçirebileceklerini söylediler. Bu hatlardan 150 bin volt enerji geçecek. Bu hatlar radyasyon saçacak. Biz Karadeniz insanı olarak Çernobil kazası nedeniyle zaten yeteri kadar radyasyon aldık. Beşikteki bebek bile kanser hastası. Benim babam akciğer hastası. Biz medet ararken kanseri burnumuza getiriyorlar” diye konuştu.

Reyhan Yıldız ise yaptığı açıklamada izinsiz olarak arazilerine girilerek direkler dikildiğini belirterek, “ Evlerimizde cep telefonu ve çanak antenlerimiz var. Yılın büyük bölümü ilimiz yağmur alıyor ve sıklıkla yıldırım düşüyor. Bu hatlar ile bizi ölüme sürüklüyorlar” şeklinde konuştu.

Rize’de yapımı devam etmekte olan HES’ler için kurulmaya başlanan enerji nakil hatlarının bin volt ile 150 bin volt arasında enerjiyi taşıması öngörülüyor. TÜBİTAK tarafından geçtiğimiz ay duyurusu yapılan bir araştırmaya göre, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunan ve Rize’yi de kapsayan 250 kilometrelik saha içerisinde ki 7 ilde 15 bin 299 kanser hastası olduğu belirtilerek kanser hastalıklarındaki artışa bölgede bulunan yüksek gerilim hatları neden gösterilmişti.

 

Editör: HABER MERKEZİ