THY Genel Müdürü Temel Kotil, global ekonomik krizden dolayı bütçede herhangi bir revizyona gitmediklerini belirterek, ''Kriz THY'ye artı sağlamış gözüküyor'' dedi.

Kotil, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği'nin (TUROB) Sheraton Ataköy'deki geleneksel yemeğine konuşmacı olarak katıldı.

Toplam yolcu sayısını son 5 yılda yüzde 116 artırdıklarını ifade eden Kotil, dış hat yolcu oranının 2003-2008 döneminde yüzde 114, iç hatlarda da yüzde 118 artış gösterdiğini, bu yıl ise 26,7 milyon yolcu hedeflediklerini kaydetti.

Kotil, THY'nin Avrupa'da 64, Afrika'da 12, Uzak Doğu ve Asya'da 17, Kuzey Amerika'da 2 ve Güney Amerika'da 1 noktaya uçuş gerçekleştirdiğini belirterek, uçuş filosunun da son 5 yılda 2 katına çıktığını söyledi.

Geçen yıl yüzde 74 olarak gerçekleşen doluluk oranının bu yıl yüzde 70 olarak hedeflendiğini kaydeden Kotil, tüm dünyada business yolcu sayısı düşerken THY'nin business class yolcu sayısında artış görüldüğünü, artışın 2006'dan bu yana yüzde 57,5 olduğunu dile getirdi.

Bu yıl itibarıyla business yolcu sayısını yaklaşık 969 bin olarak hedeflediklerini belirten Kotil, transit yolcu sayısında da son 3 yılda yüzde 170 artış yaşandığını ifade etti.

Büyük şirketler kriz nedeniyle personel sayısını azaltırken, kendilerinin personel aldıklarını dile getiren Kotil, bu yıl içinde yeni 800 kabin personeli aldıklarını söyledi.

Kotil, transit yolcular için geçen yılın Haziran ayından itibaren 6-8 saat süren İstanbul gezi programları düzenlediklerini kaydederek, bugüne kadar bin 314 yolcuya tur hizmeti vererek İstanbul'un tanıtımına katkıda bulunduklarını ifade etti.

YENİ UÇAK ALIM KARARI 
THY'nin 30'u opsiyonlu toplam 105 uçak alım kararı verdiğini hatırlatan Kotil, bu çerçevede 7 adet Airbus 330 ve 12 adet Boeing 777 uçağının sipariş edildiğini ve yaklaşık 4 milyar dolarlık bir yatırım olan bu uçakların filoya 2010-2011 yıllarında katılacağını bildirdi.

Kotil, geniş gövdeli bu uçakların THY'nin çehresini değiştireceğini ve global bir oyuncu olma yolunda büyük avantajlar sağlayacağını vurguladı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kotil, geniş gövdeli uçak sayısının 2 yılda 2 kat artacağını belirterek, bu uçakların toplam yolcu payı içindeki oranının yüzde 15'ten 30'a çıkarılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Kotil, bu yeni alımla THY'nin Uzak Doğu, Güney ve Kuzey Amerika pazarında çok etkin hale geleceğini dile getirdi.

Dar gövdeli uçakların uçtukları 5 saatlik uçuş mesafesindeki hatlarda çok verimli çalıştıklarını anlatan Kotil, bu pazarlardaki büyümenin de devam edeceğini söyledi.

Bir soru üzerine, ekonomik krizin kendilerini etkilemediğini kaydeden Kotil, ''Krizden dolayı revize ettiğimiz bir bütçemiz yok. Kriz THY'ye artı sağlamış gözüküyor. Diğer hava yolları kapasite kısarken, o yolcular bize geliyor'' diye konuştu.

''Avrupa pazarına rekabetçi bir ürün getirdiğiniz zaman başarılı olursunuz'' diyen Kotil, Avrupa'ya rekabetçi bir ürün getirdiklerini ve bunu dünyaya ve Orta Doğu'ya taşıdıklarını ifade etti.

Temel Kotil, Bosna Hersek Havayolları ile ortaklık anlaşması imzaladıklarını anımsatarak, ortaklığın çok iyi gittiğini ve 1 adet Boeing 737-400 tipi uçağın bu hava yolunun kullanımına tahsis edildiğini söyledi. Kotil, ''Bosna Havayolları, bölgesinde bir marka olacak'' dedi.

TUROB BAŞKANI BAYINDIR 
TUROB Başkanı Timur Bayındır da sektörel sorunların çözümü yolunda yaptıkları çalışmaların başında eğitim ve tanıtımın geldiğini bildirdi.

Ulaşımın turizm açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Bayındır, ''Eğer ulaşım olmazsa turizm çok büyük darbe yiyecektir'' diye konuştu.

Bayındır, yılın ikinci yarısının sektör ve ülke için huzurlu ve kazançlı geçmesi temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından Bayındır, Kotil'e ve TUROB'un yeni üyelerine plaket verdi. (Habertürk)

Editör: HABER MERKEZİ