Kurtuluş savaşı döneminde çevresine topladığı gençlerle kurtuluş savaşında Sakarya ve Karasu bölgesini düşmanlara karşı savunan İpsiz Recep için Mesut Yılmaz parkında düzenlenen törende İpsiz Recep in öz geçmişi anlatıldı.

Rize Güzel sanatlar meslek lisesi öğretmenlerinden Kemal Babaoğlu; 'Kurtuluş savaşında dağılan orduların ardından kurulan Kuvai Millie teşkilatının ülke genelinde başlattığı hareketlenme ile İpsiz Recep te bu teşkilata katılmış ve İstanbul da kendi takası ile cephane taşımıştır. Ardından Cezaevlerinde yatan mahkûmlarla görüşerek onları cezaevlerinden çıkartıp kendi çetesine katmış Sakarya ve Karasu bölgesinde İngiliz Askerlerine karşı başarı elde etmiştir. Ankara hükümeti kendisine Milis Yüzbaşı unvanını vermiştir. İpsiz Recep 1862 yılında Rize merkez Portakallık mahallesinde doğdu ve kurtuluş savaşı sonrasında Mustafa Kemal Atatürk kendisine 250 lira maaş bağlamış ancak İpsiz Recep bu maaşı Teyyare cemiyetine bağışlamıştır. Ayrıca kendisine Sakarya da verilen arazının büyük bir bölümünü fakirlere vermiş ve yaşamını Karasu da devem ettirmiş, yakalandığı tifo hastalığında 1928 yılında hayatını kaybederek şehir mezarlığına gömülmüştür” dedi.

Rize belediye başkanı Halil Bakırcı ise İpsiz Recep gibi sayısız kahramanlar olduğunu söyleyerek ”İpsiz Recep gurbete çıktığı İstanbul da kahramanlık örnekleri göstermiştir, ceza evlerinden aldığı mahkûmların hiç biri firar etmemiş ve ülkemizin kurtuluşuna büyük katkılar sağlamışlardır. İpsiz Recep gibi Dursun Kaptanlar, Gacara Yusuf lar ülkemizin kurtuluşuna büyük katkı sağlamışlardır, onları unutmamız mümkün değil, bu isimleri gelecek nesillere taşımalıyız” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ