Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı Karadeniz'de 320 Milyar metreküp doğalgaz müjdesinin ardından Karadeniz'de ikinci rezerv nerede bulunacak sorusunu akıllara getirdi. Geçtiğimiz ay Fatih sondaj gemisi sondaj çalışmalarına başlamıştı.

RİZE - ÇAYELİ AÇIKLARINDA PETROL SIZINTISI VAR
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadettin Korkmaz, Çayeli açıklarında petrol sızıntısı olduğunu, ancak bölgede su derinliğinin bin metreyi aşması nedeniyle sondajlı arama yapılamadığını belirtmişti.

Türkiye’nin 5’te 1’i alanında bilinmeyen bir bölgenin varlığına işaret eden Prof. Dr. Korkmaz, “1987 yılında Sovyetler Birliği’nde Karadeniz’i ekonomik münhasır sınır olarak tam ortadan ikiye bölmüşüz. Türkiye Gürcistan sınırından başlayan hat Bulgaristan Türkiye sınırına kadar gider. Karadeniz’i tam ortadan ikiye bölmüşüz. Yaklaşık kuzey-güney yönünde 150 kilometre kadar, Kırım Yarımadası’ndan Sinop’a kadar olan mesafe yaklaşık 280 kilometre, yani 150 deniz milidir. Bunun yarısı Türkiye tarafında yarısı da kuzeyde. Dolayısıyla Türkiye’nin neredeyse 5’te 1’i alanında bilinmeyen bir bölge var. Bir ikinci çok önemli husus Rize açıklarında petrol sızıntısı var. Gürcistan’ın Abaza bölgesinde petrol sızıntıları var. Karadeniz’de Sinop bölgesinde karada petrol sızıntıları var. Çayeli açıklarında denizden petrol sızıyor. Yüzeyde yayılıyor. O konuda araştırmalarımız var. Aynı zamanda Gürcistan’da sızıntı var.” açıklamalarında bulundu.

Editör: HABER MERKEZİ