Taliban'la görüşme yapıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Taliban'ın Kabil Havalimanı'nın işletilmesi noktasında teklifleri var, bize. Bu konuda şu anda henüz verilmiş bir kararımız yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek ve Karadağ'a gerçekleştireceği ziyaret öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Ziyaretine dair açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Afganistan'da yaşananlara ilişkin gelen bir soruya cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenlenen bombalı saldırıları kınadı.

Taliban ile görüşme yapılıp yapılmayacağı konusunda da görüşleri sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, diplomasinin önemine vurgu yaparak Taliban ile görüşme yapıldığını söyledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

"Afgan halkına, milletçe geçmiş olsun diyoruz. Terör saldırısını milletçe kınıyoruz. Bu menfur saldırıda, Afganistan'da güvenliğin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır.

Böyle bir felaketi şu anda DEAŞ üstlendi. DEAŞ'ın böyle bir süreç içerisinde bu adımı atmış olması da bölgede ve dünyada nasıl tehlikeli bir örgüt olduğunu ortaya koyuyor. Burada Afgan halkına biz milletçe geçmiş olsun diyoruz. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, bütün yakınlarına ve Afgan milletine de başsağlığı diliyoruz. Bu menfur saldırıda Afganistan'da güvenliğin ne kadar önemli olduğu açıkça ortaya çıkmıştır. Bizim şu an için Afganistan'da önceliğimiz, vatandaşlarımızın Afganistan'dan tahliyesidir. Yoğun bir şekilde bu tahliye çalışmaları da devam ediyor. Afganistan'dan ülkemize dönmek isteyen vatandaşlarımızla ilgili gerekli planlamaları titizlikle yaptık ve peyderpey gelmek isteyen vatandaşlarımız şu anda ülkemize dönüyorlar. Bu tahliyeleri havalimanındaki olağanüstü şartlarda şu ana kadar başarıyla gerçekleştirdik ve gelen vatandaşlarımızın da çok çok memnun olduklarını, mutlu olduklarını da görüyoruz.

"TAHLİYELERİ EN HIZLI ŞEKİLDE TAMAMLAYACAĞIZ"
Afganistan'da görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin tahliyesinin devam ediyor.

Kabil Askeri Havaalanı'ndan İslamabad'a gidip, oradan da Türk Hava Yolları'nın uçaklarıyla gelmek isteyen gerek sivil gerekse askeri heyetleri ülkemize getiriyoruz.

Bu süreç boyunca Afgan halkının barışına, huzuruna ve istikrarına çok önemli katkılar sağladık. 20 yıldır Türkiye gerek devletiyle gerek sivil yatırımcılarıyla iş adamlarıyla hep Afganistan'da yer almıştır. Altyapı, üstyapı bütün bu çalışmalarda gerekli olan adımları atmıştır.

Bu karar doğrultusunda da biz tahliyeleri en kısa zamanda ve en hızlı bir şekilde tamamlayacağız. Bu konuda ilgili birimlerimiz en ufak bir rehavete kapılmadan bu adımları atıyor. Gerek istihbaratımız gerek Savunma Bakanlığımız gerek Dışişleri Bakanlığımız bu sürecin yakın takipçisi konumundayız.

TALİBAN İLE GÖRÜŞME YAPILDI
Bizim, kiminle nerede, ne zaman, ne gibi görüşmeler yapacağımız için kimseden izin almak gibi bir lüksümüz de yoktur."

Büyükelçilikte 3,5 saat görüşüldü, yine görüşürüz. Diplomasi diyoruz, dolayısıyla görüşmeden olmaz.

Taliban'ın Kabil Havalimanı'nın işletilmesi noktasında teklifleri var, bize. Bu konuda şu anda henüz verilmiş bir kararımız yok."

Editör: HABER MERKEZİ