Trabzon’da bir parka yıllar önce konulan ve Yunus Emre’ye ait olduğu açıklanan büstün ünlü şairden çok Koreli bir düşünüre ait olduğu iddiası kenti karıştırdı.

Trabzon’un Ganita Mevkii’ndeki bir parkta yer alan Yunus Emre büstüyle ilgili tartışma, özellikle yeni tedavüle sürülen 200 TL’lik banknotların arka yüzüne konulan fotoğrafın görülmesinden sonra başladı. Çekik gözleri, saçsız hali ve uzun sakalıyla dikkat çeken büstün tanıtım yazısında, Yunus Emre ve tasavvuf müziği hakkında İngilizce-Türkçe bilgiler yer alıyor.

Büstün yıllar önce konulduğunu anlatan çay bahçesinin işletmecisi İsmail Terzi, “Bu büstün Yunus Emre ile hiçbir alakası yok. Japon ve Çinliler’e benziyor. Altında ’Yunus Emre’ diye bir yazı var ama bunun Yunus Emre’yle hiçbir alakası yok. Şairi az çok kitaplardaki resimlerinden gördük. Hayali olarak canlandırıyoruz ama bu ona hiç benzemiyor. Heykelin ne zaman dikildiğini de bilmiyoruz. Zaten bu tür şeyler genellikle gizli yapılıyor” dedi.

Heykelin kesin olarak nasıl dikildiği bile bilinmezken, bölgede yaşayanlar tarafından şu rivayet anlatılıyor: “Dönemin belediye yetkilileri, Ganita’ya bir Yunus Emre heykeli koymaya karar verir. Daha sonra Koreli bir düşünürün büstünün koyulması şeklinde karar değişir. Ve büst, Ganita’ya yerleştirilir. Ancak, daha önceden hazırlanan Yunus Emre’nin tanıtım yazısı büstün altındaki mermer yapıya konulur ve orada unutulur. Böylece Koreli düşünürün heykelinin altında Yunus Emre yazan bir tabela kalır.”

 

Editör: HABER MERKEZİ