“Trabzon’a varsa hakkımı ‘helal’ ediyorum, Trabzonlulardan da helallik istiyorum” diyen Okutan, 'Şanlıurfa aklımın ucunda değildi. Memleketim Isparta’ya yakın bir il tahmin ediyordum. Trabzon, valiliğimin olgunlaştığı, valilik deneyimimin zirveye çıktığı bir il oldu' dedi.

Trabzon Valisi Nuri Okutan’ın Trabzon’daki 2,5 yıllık görev süresi bitti. Okutan, Trabzon’da 'yakın çalışma arkadaşım' dediği basın mensuplarıyla bir aradaydı. A’dan Z’ye Trabzon’a atanmasını, buradaki görevi esnasında yaşadıklarını anlatan Vali Okutan, 'Ne yalan söyleyeyim. Trabzon valiler arasında en zor il olarak bilinir. Ben de Trabzon’a tayin olduğumda biraz çekingen davrandım ama buraya gelip halkla bütünleştiğinizde hiç de zor bir il değil, aksine değerleri ile uyuştuğunuzda size valiliğin hazzını tattıracak bir il olduğunu görürsünüz ki; ben de bunu gördüm' dedi.

TEREDDÜT EDEREK GELDİM
Trabzon’a kararnamesi çıktığında şehrin olması gereken değerlerle değil olmaması gereken olaylarla gündemde olduğunu hatırlatan Vali Okutan, şunları söyledi: 'Bir bu nedenle... İkincisi de valiler arasında Trabzon’un zor bir il olduğu yolunda kanaat vardı. Böyle olunca tereddütle geldim. Bunu açık yüreklilikle ifade edeyim. Ancak zaman akınca gördüm ki Trabzon, değerleri ön plana çıkartıldığında hiç de zor değil, aksine çok iyi bir şehir. Trabzon’da valiliğimin hazzını yaşadım, müthiş bir zevkle çalıştım. Bir gün olsun yaka silkmedim.'

YENİ DÜNYA DÜZENİNİN KİLİT ŞEHRİ TRABZON’DUR
Trabzon’la ilgili sosyolojik tespitler de yapan Vali Nuri Okutan, evrensel değerlerin söyleminde, milli değerlerin temelinde, şekillenmesinde Trabzon’un müthiş bir zenginliği olduğunu belirterek 'Bu anlamda çok ciddi çalışmalarımız oldu. Dünyaya, Orta Asya’ya açılan bir kapı olarak Trabzon’un bu manada zenginleşmesi, ön ayak olması için zamanla anlaşılabilecek projelerimizi hayata geçirdik, bazılarını planladık. Bunların kesinlikle devam etmesi gerekiyor. Görevi devredeceğim valiye bunları tek tek anlatacağım. Trabzon kadar önemli bir başka il ise Diyarbakır’dır. Ancak ne yazık ki Diyarbakır bu özelliğine ideolojik yaklaştı. Şimdi bu fırsatı Şanlıurfa yakalayacak gibi. Oraya da bu manada gidiyor ve evrenselliğin yöresel değerlerle şekillenmesi konusunda ciddi projelerimizle Şanlıurfa’ya Trabzon örneğinden hareketle karınca kararınca hizmetimiz olacağını tahmin ediyorum' dedi.

URFA AKLIMIN UCUNDAN BİLE GEÇMEDİ
Şanlıurfa’ya atanması konusunda önceden bir bilgisi olmadığını söyleyen Okutan, şöyle devam etti: 'Aslında aileme, bana yakın bir ilin olmasını istiyordum. Beklentim buydu. Ama Şanlıurfa çıktı. Açık söyleyeyim, bana Şanlıurfa mı, batıdan bir il mi deseler batıda bir il derdim; ancak kaderimizde Şanlıurfa varmış. Valilik şevkimde bir azalma yok. Şanlıurfa, dediğim gibi Türkiye’nin İran ve Irak’a açılan perceresi olabilir. Bu değerlerini öne çıkartıp Şanlıurfa’yı şekillendirmeye çalışacağız.'

TRABZON VALİLİĞİ BİR ONUR
Trabzon’un şehzadeler kenti olduğuna işaret eden Vali Okutan, 'Burada Osmanlı’nın en ünlü padişahları şehzadelik yaptı. Trabzon valiliği bu nedenle ulvi bir görevdir. Adınız tarihe geçiyor. Onurdur aynı zamanda Trabzon valiliği; çünkü Türkiye’nin en önemli kentinde valilik yapıyorsunuz. Ülkenin gözü burada. Dünyanın gözü de' diye konuştu.

RECEP KIZILCIK BENDEN DE ÇALIŞKAN
Trabzon Valiliğine atanan Dr. Recep Kızılcık’ın kendisinden daha genç, hevesli, üretken, takipçi, aynı zamanda ısrarcı olduğunu dile getiren Vali Okutan, şu sözleri kullandı: 'Onun da şimdiden Trabzon üzerine çalıştığını biliyorum. İştişare yapıyoruz. Nasıl ki ben Şanlıurfa ile ilgili derse başladım, ekipler kurdum; o da Trabzon’la ilgili ciddi çalışmalara başladı. Kendisinin Trabzon’a yönelik ciddi hayalleri var, bu hayalleri gerçekleştirmede ben de kendisine yardımcı olacağım. Özellikle projelendirdiğimiz ve zaman darlığı yüzünden hayata geçiremediğimiz projeleri ben ona bire bir anlatıp aktaracağım.'

SEVGİ EVLERİ’NDE GÖZÜ ARKADA KALDI
Vali Okutan, Trabzon’dan ayrılırken gözünün arkada kaldığı en önemli şeyin Sevgi Evleri projesi olduğunu dile getirirken şu ifadeleri kullandı: 'Başbakanımızın bütün iyi niyetli yaklaşımlarına rağmen bürokrasiye boyun eğdik. Çok uğraştık ama nihayet bu işlemleri de bitirdik. Maalesef icraata başlayacağım an buradan ayrılıyorum. Sevgi Evleri, dünyaya örnek bir projedir.' (Karadeniz)

Editör: HABER MERKEZİ