Ergenekon soruşturması sırasında ifadeleri alınan ve iddianamede ‘Mafya Yapılanması’ adı altında isimleri geçen Sedat Peker, Sami Hoştan ve Semih Tufan Gülaltay’a, ‘Veli Küçük’ü nasıl tanıdıkları’ soruldu. Gülaltay, Küçük’ü basından tanıdığını, kendisiyle ne yüz yüze ne de telefonla görüştüğünü, Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı’nın bir toplantısında karşılaştığını ancak konuşmadığını ifade etti. 

Güney ‘binbaşı’ diye geldi 

Kardeşi Emre’nin, Veli Küçük’le tanışıklığı konusunda bilgisi olmadığını söyleyen Gülaltay, böyle bir şeyi bilse kendisine uzak durmasını ‘telkin edeceğini’ de öne sürdü. Gülaltay, Tuncay Güney’in Yozgat Cezaevi’ndeyken kendisini binbaşı olarak tanıtarak ziyarete geldiğini, Özel Harp Dairesi’nde görev yaptığını, hatta kendisinin Küçük’ün emrinde çalışan istihbarat görevlisi olduğunu söylediğini ifade etti.

Peker: Küçük, babamın arkadaşı

Peker de Küçük’ü babasının arkadaşı olması nedeniyle tanıdığını, 1992’den beri kendisiyle tanışıp zaman zaman görüştüğünü, kendisiyle albaylık ve paşalık dönemi de dahil hem telefonla hem de yüz yüze görüşmelerinin olduğunu anlattı.

Peker, Kocaeli’nde alaya zaman zaman gittiğini, Küçük’le arasında başkaca bir ilişkisi olmadığını, kendisinin aldığı askerliğe elverişsiz raporuyla ilgili olarak da Küçük’ün herhangi bir etkisi olmadığını beyan etti. 

Hoştan: Mesafeli durdum

Susurluk davası hükümlüsü Sami Hoştan da 1986’da bir arkadaşı aracılığıyla Küçük’le tanıştığını, Hollanda’ya gitmesinin ardından hiç görüşmediklerini, yıllar sonra İstanbul’a geldiğinde Çiftkurtlar Oto Galerisi’nde tesadüfen karşılaştıklarını, mesafeli konuşmalarının olduğunu, sadece bayram ve özel günlerde tebrik amaçlı telefonla görüştüklerini öne sürdü.

Öz: Uzaktan gördüm

Soruşturma kapsamında ifadesi alınan ve başka bir suçtan cezaevinde tutuklu olan ‘Susurluk davası’ hükümlüsü Yaşar Öz de, Küçük’ü ilk defa Susurluk olayından sonra medyada ismi çıkınca duyduğunu iddia etti. Kendisiyle sadece bir kez 2005’te Park Plaza’da kendi ofisinin 7-8 kat üzerinde, sahibi olduğu güvenlik şirketinin şubesi biçiminde faaliyet göstermekte olan yerde, uzaktan gördüğünü ve kendisi ile selamlaşması bile olmadığını anlattı.

Başka bir davadan tutuklu bulunan Yakup Kürşat Yılmaz da Küçük’ü tanımadığını, Yurtbank davasında aldığı ceza nedeniyle cezaevinde bulunan Ali Avni Balkaner’in öldürülen oğlu Hakan Balkaner’in cenazesinde gördüğünü söyledi.

Mehmet Eymür: Mardin’de tanıdım 

Eski MİT yöneticisi Mehmet Eymür de, Küçük’ü 1983’te Mardin’de görevli olduğu sırada tanıdığını söyledi. Küçük’ün, Abdullah Çatlı’nın kendisiyle görüşmek istediğini ilettiğini ancak bunu kabul etmediğini söylediğini anlatan Eymür, Ali Avni Balkaner’in Küçük’e maaş bağladığı yönünde bir duyumunun olduğunu, ilişkilerinin arkadaşlık çerçevesinde cereyan ettiğini savundu.

Susurluk kazasından sonra Küçük’ün Balıkesir Emniyet Müdürü Nihat Camdan’ı arayıp ‘Abdullah Çatlı bizim adamımız, iki kişi yolluyorum, onların naaşlarını alsınlar’ dediğini o tarihte başbakan olan Mesut Yılmaz’ın kendisine söylediğini, naaşları almaya giden kişilerden birinin Sami Hoştan diğerinin de hafızası kendisini yanıltmıyorsa Mehmet Şehirli isimli bir gazeteci olduğunu hatırladığını öne süren Eymür, Yılmaz’a da bu bilgiyi Camdan’ın bildirdiğini iddia etti. (Milliyet)



Editör: HABER MERKEZİ