Sitemizin köşe yazarlarından Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği Başkanı Mustafa Bayrak, felaketin perde arkasını köşe yazısına taşıdı...

Felaketin yaşandığı iftar saatinde Polis telsizleri susmazken yardım ekipleri neredeydi.

26 Ağustos diğer günlerden farklı değildi, Ülkede olduğu gibi 19.15 de okunacak olan akşam namazı için herkes son hazırlıklarını yaparak iftar saatini beklemeye başlamıştı. Ancak saat 18:40 veya 45 sıralarında polis telsizi hareketlenmiş Gündoğdu beldesinde aşırı yağıştan dolayı Çayeli yoluna heyelan düştüğü haberini veriyordu, bir başka ekip ise Gündoğdu belde şehir içi yolunda büyük su taşkınları olduğunu belediyeden yardım istenmesi gerektiğini söylüyor, haber merkezi ise ilgili birimlere haber vererek Gündoğdu beldesinde sorunun büyüdüğü haberini veriyor ve beldeye acil olarak Rize belediyesi, Sivil savunma müdürlüğü, Afet kurtarma ekipleri ile Gündoğdu belediyesi ekipmanının acil olarak Gündoğdu'ya gitmesini istiyor.

Hava ve koşullar gittikçe Gündoğdu da zorlaşıyor ve o bölgede bulunan polis ekipleri sürekli anonslarla yardım istiyorlar. Haber merkezinden ise evlerin ve iş yerlerinin boşaltılması yönünde anonslar yapılması isteniyor. 20 -25 dakika süren ve sürekli yapılan anons sonunda Haber merkezinde ki polis memuru  şu kelimeyi kullanıyor telsizden “ 33-30 ( emniyet müdür yardımcısına) sayın müdürüm belediye ve kurtarma ekiplerine yaptığımız anonslar karşılıksız kaldı, şu ana kadar hiçbir yardım ekibi veya belediye ekibi Gündoğdu ya gitmedi, bilgilerinize” dedi.

Bu konuşma telsizden 19.20 veya 25 sıralarında geçti. Yanı 40 dakikaya yakın süre hiçbir yardım ekibi gitmedi, polis ekipleri kendi başlarına vatandaşlara yardımcı olmaya çalıştılar ve 26 Ağustos akşamı tüm polis ekipleri görev başındaydı ve diğer halklar evlerinde uyurken o polisler sahur yemeklerini görev yerlerinde ayakta yediler.

Şimdi soruyorum, polisler 40 dakika sürekli anons yaparken Gündoğdu ve Rize belediyesi ekipleri ile diğer kurtarma ekipleri neden müdahale etmedi.

İftara yakın bu süreçte hiç kimse iftar keyfini bozmak istemedi, ancak Gündoğdu'da can pazarı yaşanıyordu, can pazarı yaşarken boğazlarını düşünenlerin yarın aynı akıbette olmayacaklarını nerden biliyorlar, inşallah öyle bir felaket olmaz, şimdi artık hiç kimse kendini kahraman sanmasın. Gündoğdu da tek kahramanlık yapan ve canla başla mücadele eden Rize polisidir, bu yazı kimseye de yalakalık değildir, olayları birebir yaşadığım için bazı konuların aydınlanması gerek. Tebrikler Rize polisi...

Editör: HABER MERKEZİ