PKK’nın İskenderun saldırısının arkasında İsrail mi var?

PKK-İsrail İlişkisinin Arka Planı Üzerine

-Komplo Teorisi mi, “Komplo”nun Teorisi mi?-

Ali Rıza Bayzan

[email protected]

Vatan Gazetesi, web sitesindeki “Türkiye’de Giderek Artan Bir Kuşku: Gerçek mi Komplo Teorisi mi?” manşetiyle PKK-İsrail ilişkisine mercek tutuyor.

Vatan Gazetesi’nin gündeme getirdiği sorular şunlar: “PKK İsrail'in taşeron örgütü haline mi geliyor?   PKK İsrail gizli servislerinin kontrolünde mi? PKK’yı Mossad mı yönetiyor? PKK’nın Türkiye’deki faaliyetleri Mossad tarafından mı planlanıyor? Bu sorular yavaş yavaş daha ciddi olarak gündeme gelmeye başladı.

Bu tartışmaları gündeme getiren İskenderun’daki PKK saldırısı idi. Vatan Gazetesi’ne göre “İskenderun’da donanma askerlerinin nöbet değişimi sırasında gerçekleşen roket saldırısı bu kuşkuyu güçlendirmiştir. Çünkü böyle bir saldırı, o noktadaki güvenlik açığının uzun zaman izlenmesi ve değerlendirilmesini gerektirecek kadar profesyonelcedir.

Bu türden güncel gelişmeleri anlamak için biz burada PKK-İsrail ilişkisinin arka planına bir göz atacağız.

PKK-İsrail İlişkisinin Arka Planı Üzerine

Kimi Kürtçü yazarlar örneğin İsmet Siverekli, Kürtlerle Yahudilerin akraba olduğunu iddia etmektedir. Siverekli’ye Kürtler de Yahudiler de İbrahim Peygamberin çocuklarıdır. Ancak Kürtlerle Yahudiler zamanla birbirinden uzak düşmüş, ilişkileri kopmuştur. (İsmet Siverekli, Kürt-İsrail İlişkileri Kürdistanlı Yahudiler, Peri Yayınları, 2005)  

Tabi Siverekli kendi başına bir iddiada bulunmuyor. Siverekli’nin savunduğu Kürt-Yahudi akrabalığı tezi, PKK yanlısı gazetelerde de savunulmaktadır. (Örneğin bkz., Haydar Işık, Yahudilerin Kökeni, 20 Nisan 2002 Özgür Politika) Aslında Kürt-Yahudi akrabalığı tezinin sahibi Siverekli de değil Işık da değil!

Kürt-Yahudi akrabalığı tezini kimler niçin ortaya attı?

Genetik-bilimi uluslararası politikanın hizmetine sokulmuş, bu çerçevede ünlü Yahudi yazar Kevin Alan Brook tarafından Kürtlerle Yahudilerin akraba olduğuna dair genetik araştırmalar yayımlanmıştır.

Brook’un Kürt Yahudi akrabalığından vardığı sonuç şu:  Bu heyecan verici araştırmalar gösteriyor ki Kürtler ve Yahudiler binlerce yıl öncesinde ortak babadan geliyorlar. Bu durum ümit ederiz ki Kürtleri ve Yahudileri birbirlerinin kültürlerini öğrenmeye ve Kuzey Irak’ta son yıllarda sahip oldukları dostluk ilişkilerini sürdürmeye teşvik eder.” (Hasan Kösebalaban, “Irak Üzerindeki İsrail Planları ve Türkiye” www.liberal–dt.org.tr/at/at–htk5.htm)

İsrail’de Kürt-Yahudi ilişkileriyle ilgili işlerin koordinasyonunda The Israeli Kurdish Friendship League: İsrail-Kürt Dostluk Ligi” adlı organizasyon öne çıkmıştır. 

Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz değerli dost Yahudi bir yazarımız, haklı olarak Kürtlerle Yahudilerin akraba olduğu tezinin uyduruk bir tez olduğunu savunuyor. Ancak Yahudi yazarımızın bu konuda faturayı Türk medyasına çıkarması yanlış. Hâlbuki bu tezi üreten Türk medyası değil yukarıda değindiğimiz ve “Misyoner Örgütlerin Kürt ve Alevi Operasyonu” adlı kitabımızda ayrıntılı olarak belgelediğimiz üzere Yahudi çevrelerdir. Türk medyasının yanlışı bu tezleri safça izlemiş olmasıdır.

Kürtler Yahudileri esaretten kurtarmış; şimdi sıra İsrail’in Kürtleri kurtarmasında imiş!

Babil İmparatoru II. Nebukadnezar Kudüs’ü ele geçirerek (MÖ 587) Yahudi halkını esir almış ve Babil’e götürmüştür. İşte tam bu sırada Med Kralı Darius sahneye çıkmış ve Yahudileri Babil Esareti’nden kurtarmıştır.

Bunun Kürt-Yahudi ilişkisi ile ne ilgilisi var derseniz Siverekli’nin cevabı hazır; Siverekli’ye göre tarihi Med İmparatorluğu aslında bir Kürt Devleti idi.

Siverekli’ye göre Med Kralı Darius’un Yahudileri Babil Esareti’nde kurtarmasıyla birbirinden ayrı düşmüş olan Kürt ve Yahudi kardeşler arasındaki bağlar perçinlenmiştir. Siverekli’ye göre şimdi sıra İsrail’de. Kürtlerin tarihte Yahudiler için yaptığını İsrail, şimdi Kürtler için yapmalıdır. İsrail, esaret altında yaşayan Kürtleri kurtarıp devlet kurmalarını sağlamalıdır.

Öcalan: Kürtler, Medlerin Varisidir

Med İmparatorluğu aslında bir Kürt Devleti olduğu tezi, PKK tarafından da dillendirilmektedir. Nitekim Öcalan da, kendi adını taşıyan web sitesinde Kürtleri Medlerin varisi ilan etmektedir. Med ülkesine Grekçe’de “Medyaadı verilmektedir. PKK yanlısı yayınlarıyla bilinen Med TV ve ardından kurulan Medya TV isminin esin kaynağı da budur. Dahası PKK da terör üssü olarak seçtiği yerleri “Medya Savunma Alanları” olarak tanımlamaktadır. (Örneğin PKK yanlısı 17 Aralık 2007 Özgür Politika Gazetesi’nin manşeti şöyleydi: “Türk savaş uçakları Medya Savunma Alanlarını bombaladı”)

Sanal Akrabalıktan Stratejik İttifaka

Siverekli’ye göre zamanla Kürtlerle Yahudiler arasındaki ilişkiler zayıflamıştır. Siverekli’ye göre, Kürtlerle Yahudiler arasındaki ilişkiler Kürt Yahudilerin ve Kürdistanlı Yahudilerin özel katkısıyla yeniden gelişmektedir. Siverikli’ye göre bu durum önemli ölçüde İsrail’in Ortadoğu’da kendine müttefik arama politikasından kaynaklanmaktadır.

Nitekim 2004’te ünlü gazeteci Seymour M. Hers’in The New Yorker’da yayımlanan makalesi İsrail’in ‘Kürt Operasyonu’nu deşifre etmiştir. Buna göre İsrail gizli servisi ve askeri birimleri Irak’ın Kürt bölgesinde peşmergelere komando ve diğer askeri eğitimleri veriyor. Bu faaliyetlerde Mossad mensupları daha çok işadamı ve bilim adamı kimliklerini kullandılar. Hiçbirinde İsrail pasaportu yoktu. Tamamına yakını mükemmel Arapça ve Kürtçe konuşuyordu ve fiziksel olarak bir Iraklı’dan ayrılmaları olanaksızdı. (Haber-yorumun orijinal metni için bkz., Seymour M. Hersh, “PLAN B As June 30th approaches, Israel looks to the Kurds”, www.newyorker.com/fact/content/?040628fa_fact)

PKK’nın ideoloğu: “Yahudiler Kürtlerin doğal müttefikidir”

Bir dönem PKK’nın ideoloğu olarak adı geçen İsmail Beşikçi de “Kürt Aydını Üzerine Düşünceler” adlı çalışmasında Kürtler ile Yahudiler arasındaki ilişkiye dair şunları yazmaktadır: “Kürtlerin Ortadoğu’da Yahudilere karşı düşmanlık hisleri beslemelerinin hiçbir yararı yoktur. Kürtler Yahudi toplumu ile daha sıcak ilişkiler kurmak durumundadır. Yahudi toplumunun demokratik kurumlarını görmezden gelemezler. Yahudi toplumu Ortadoğu’daki Kürtlerin doğal ittifakçısıdır.

Beşikçi’nin bu sözleri, yine Kürtçü bir yazar olan Dr. A. Medyalı’nın Kürdistanlı Yahudiler (Berhem Yayınları, 1992) adlı kitabının temel referanslarından birisidir. Medyalı, Kürtler ile Yahudiler arasında varsayılan tarihsel ilişkiye dikkat çekmekte ve bu noktadan hareketle bu iki halkın Ortadoğu’da “müttefik” olmaları gerektiğini öne sürmektedir.  

Siverekli, Kürtlerle Yahudiler arasında akrabalık kurma çalışmalarının ABD’nin Irak’ı işgaliyle başladığını itiraf ediyor. Amerika’nın Irak’ı işgaliyle birlikte Kürt-Yahudi ilişkinin gelişmesi için önce “sanal akrabalık” üretilmiş, ardından bu süreçten “stratejik bir ittifak” devşirilmesi amaçlanmıştır. PKK çevrelerinin de hem akrabalık hem de ittifak tezlerine tutkun görünüyor.

Anlaşılan şimdi de, nükleer silahlarını ve Gazze ablukasını uluslar arası kamuoyuna taşıyan Türkiye’ye karşı İsrail PKK’yı harekete geçirmiş görünüyor. (Hükümet’in İsrail politakasının analizi için bkz., Ali Rıza Bayzan, İsrail Niçin Çıldırdı? www.kackargazetesi.com/yazar_846_12_Israil-Nicin-Cildirdi-.html

Bu konuda ayrıntılı bilgi için bkz.,  Ali Rıza Bayzan, Misyoner Örgütlerin Kürt ve Alevi Operasyonu, İstanbul-2008, IQ Yayıncılık
Editör: HABER MERKEZİ