ABD'nin yeni başkanı Obama duygu yüklü ve kucaklayıcı bir konuşma yaptı. Karizmatik başkan halka umut ve değişim sözü verdi. Kampanya döneminde sık kullandığı sözünü tekrar etti. 'Evet yapabiliriz'

Chicago'da taraftarlarına zafer konuşması yapan genç başkan, gelecek nesillere yeni fırsatlar yaratma ve Amerikan rüyasını yeniden kurma sözü verdi. Oy vermeyenleri de unutmyan Obama, 'Sizin de başkanınız olacağım.' dedi.


Konuşma sonunda Obama ve yardımcısı Biden'in ailesi sahneye çıkarak halkı selamladı. Obama konuşurken seçmenlerin ağladıkları görüldü. İşte Obama'nın konuşmasında önemli bölümler:

ABD'ye değişim geldi

-Amerika'nın hala her şeyin mümkün olduğu bir ülke olduğundan, kurucularımızın rüyasının günümüzde hala canlı olduğundan hala şüphesi olan, demokrasinin gücünü hala sorgulayan birileri varsa, bu gece size cevaptır.

-Amerika'ya değişim geldi, rüya gerçek oldu. Umut yeniden bugüne taşındı. Bu seçimle başardıklarımızla artık ABD'ye değişim geldi

Rakiplerine teşekkür etti

Gecenin erken saatlerde son derece özel bir telefon aldım Senato McCain'den. Onlarla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum. Ulusun vaaatlerini yerine getirelim.

Ortağım Biden'e de teşekkür ediyorum. Ailemin kayası ve ulusumuzun yeni first ladysi olmasa bugün burada olamazdım. Biliyorum Büyükannem beni izliyor.

Zafer halka ait

-Bu zafer sizlere ait. Hiçbir zaman unutmayacağım.. En seçilebilir aday olmadım. Washington koridorlarında değil. Charleston'un arka sokaklarında başladık.

-Kendi kuşaklarıyla ilgili yaratılan mitleri reddeden gençlere borçluyuz. Bu halkın zaferidir. Yarının getirdiği zorlukları biliyoruz

Dürüst olup sizleri dinleyeceğim

-Önümüzdeki yol zorlu ve uzun. Zirveye belki 4 yılda tırmanamayacağız ama size söz veriyorum hep birlikte hayal ettiğimiz noktaya ulaşacağız.

-İçinde bulunduğumuz krizi biliyorsunuz. Çocukları Irak'ta olan annelerin ne kadar tedirgin olduğunu biliyoruz.

-Anne babaları ipotek borçlarını çocuklarının masraflarını düşünüyor. Belki 1 dönemde çözemeyeceğiz ama hiç bu kadar umutlu olmamıştım. Sizlerle bunu başaracağız.

-Sıkıntılar olacak herkes benim politikama katılmayacak. Dürüst olup sizi dinleyeceğim. Özelilkle fikir ayrılığı olunca dinleyeceğim.

Oy vermeyenlerin de başkanı olacağım

-Siz olmadan fedakarlık ruhu olmadan bu değişimi yapamayacağız. Hepimiz daha sıkı çalışmalı ve birbirini kollamalıyız.

-Olgun olmayan politik davranışlardan uzak duralım. Oyunuzu bana vermediniz ama sesinizi duyuyorum sizin de başkanınız  olacağım.

106 yaşında oy kullanan siyah kadını örnek gösterdi

-Amerika değişebilir ve birlikteliğini daha mükemmel hale getirebilir. Atlanta'da 106 yaşında Nixon Cooper adında bir seçmen vardı. Kölelikten hemen sonra doğdu hem kadın olduğu ve renginden dolayı oy kullananazdı. Bu kadın 'artık yapabiliriz' dedi.

Nefes aldığımız sürece umutluyuz

-İnsan aya çıktı, Berlin duvarı yıkıldı. 106 yıl ABD hem karanlık hem de en aydınlık dönemi gördü, Yapacağımız çok şey var. Çocuklarımız yaşayacaksa neler görecekler. Onlar için fırsat kapıları açmalıyız.

-Hepimiz biriz ve nefes aldığımız süreçe umutluyuz. Tanrı sizi korusun tanrı Amerika'yı korusun.

 

>
Editör: HABER MERKEZİ