Çay üreticilerinin sorunlarına ilişkin araştırma önergesinin Meclis'te görüşülmesine ilişkin öneride Rize Milletvekillerinin sesiz kalması, milletvekili Ali Bayramoğlu'nun sadece çay üreticisinin sorunları yerine ''çay sektörünün sorunları'' ibaresinin daha doğru olacağını kaydetmesi, Trabzon ve Giresun Milletvekillerinin çayı sahiplenmesi, çayın anavatanı Rize'de tepkiyle karşılandı.

MHP, Danışma Kurulu toplanamadığı için çay üreticilerinin sorunlarına ilişkin araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak TBMM Genel Kuruluna getirdi.

MHP Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu, AB ile müzakere yürüten Tarım ve Köyişleri Bakanı'nın bilmesi gereken en önemli konunun, tarımın, devlet desteksiz yapamayacağı olduğunu belirtti.

Yunusoğlu, mısır, pirinçle başlayan, pamuk ve etle devam eden ithalatın, çayda da görüleceğini kaydetti.

Yaş çay destekleme primlerinin artırılması, çaya yönelik ar-ge faaliyetlerine hız verilmesini, bu çerçevede Rize Üniversitesi bünyesinde araştırma enstitüsü kurulmasını öneren Yunusoğlu, 1 milyonu aşkın kişinin ekmek teknesi olan çay sektörünün acil çözüm beklediğini söyledi.

Yunusoğlu, çaydaki kaçak olayına işaret ederek, Şanlıurfa'ya gittiğinde bir dükkanda çayın üzerinde ''garantili kaçak çay'' etiketini gördüğünü, lokantaya gittiğinde de kaçak çay verildiğini anlattı. Yunusoğlu, devletin, kaçak çay için önlem alması gerektiğini ifade etti.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in, tarıma verdikleri desteklerden söz ettiğini ancak bütçe rakamlarına bakılması gerektiğini kaydetti. Hamzaçebi, 2010 yılı bütçesinde, tarım sektörünü desteklemek için 5,6 milyar liranın öngörüldüğünü, bunun 2007 rakamıyla eşit olduğunu kaydetti.

Hamzaçebi, çayın, Doğu Karadeniz'de 209 bin üretici aileyi ilgilendirdiğini, Türkiye'nin çay üretiminde dünya 5'incisi olduğunu, 90 bin hektar alanda çay üretimi yapıldığını anlattı.

Çay fiyatında yüzde 10'luk bir artış olduğuna işaret eden Hamzaçebi, ancak girdi ve gübre fiyatlarındaki artış göz önüne alındığında, yüzde 10'un anlam ifade etmediğini kaydetti.

AK Parti Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu da araştırma önergesinde, ''çay üreticisinin sorunları'' yerine ''çay sektörünün sorunları'' ibaresinin daha doğru olacağını kaydetti. Bayramoğlu, çay sektörünün sorunlarının sadece çay üreticisiyle sınırlı olmadığını, Çaykur'un, özel sektörün de sorunlarının bulunduğunu kaydetti.

CHP Trabzon Milletvekili aynı zamanda Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi yaptığı konuşmada, çay sektörünün sorunlarına çözüm üretecek, üreticinin sorunların Parlamentoya, Hükûmete taşıyacak bir Ulusal Çay Konseyi vardır. Ulusal Çay Konseyinin Başkanlığını bir Değerli AKP Milletvekili yürütmektedir. Ama öte taraftan, Ulusal Çay Konseyinin yapmış olduğu uygulamalara baktığımızda, üreticinin aleyhine sonuç verecek, Türkiye’deki çay üretiminin aleyhine sonuç verecek düzenlemelere imza attığını görüyoruz. Tarım Bakanlığı, 2008 yılında Siyah Çay Kodeksi Tebliği’ni yayımladı. Bu konuyu daha önce de Parlamento kürsüsünden sizlerin, vatandaşlarımın dikkatine sundum, bir kez daha sunmakta yarar görüyorum. Siyah Çay Kodeksi Tebliği’nde sektörün talebi Konsey tarafından Bakanlığa iletilmemiştir, sahiplenilmemiştir, tam tersine bir tutum sergilenmiştir. Sektör şunu istemiştir: Bir çay paketinin üzerinde o paketin içindeki çayın menşeinin ne olduğunu gösteren bir ibare, bir açıklama yer alsın. Yani “Bu çayın yüzde 15’i ithaldir, yüzde 85’i Karadeniz çayıdır.” Gayet güzel, doğru bir öneri. Ama her ne olduysa, Resmî Gazete’ye gidene kadar bu ibare oradan çıktı, bunun zorunlu olmasından vazgeçildi. Bunu bu kürsüden sordum. Sayın Tarım Bakanına Plan ve Bütçe Komisyonunda sordum. Soru önergeleri verdim. Ben bugüne kadar bunun cevabını alabilmiş değilim.

Editör: HABER MERKEZİ