AK Parti, günlerdir konuşulan anayasa değişiklik paketini bugün kamuoyuna açıkladı.

Paket anayasanın 10, 20, 23, 41, 53, 69, 74, 84, 94, 125, 128, 129, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 156 ve 159. maddelerinde değişiklik öngörüyor.

Hükümet temsilcileri 3'ü geçici 26 maddelik paketle bugün muhalefet partilerini ziyaret etmeye de başladı. Muhalefetten destek almaya çalışan iktidar, ilk olumsuz cevabı CHP'den aldı.

Peki CHP ve MHP, anayasa değişiklik paketinde ne istiyor?

CHP MADDE MADDE DESTEKLİYOR

CHP anayasa değişiklik paketine kesinlikle karşı çıkıyor. Ana muhalefet partisinin istekleri şöyle:

-Dokunulmazlıklar kaldırılsın. Şu an 550 milletvekiliyle ilgili 664 dosya bulunuyor.

-Öneriye göre ancak iktidar partilerinin kapatılması zorlaştırılıyor, muhalefet partileri kapatılabilir gibi bir sonuç ortaya çıkıyor.

-Parti paketin tümüne karşı çıkıyor. Hiçbir şekilde şartlı destek de vermeyecek.

-CHP: Darbecilere yargı yolunu açan geçici 15. maddeyi kaldırmak için AKP düzenlemeyi hemen getirsin ve tek başına anayasadan çıkaralım. Anayasa paketine bunu sokmak siyasi bir manevradır.

-HSYK'ya yönelik değişiklikle AK Parti yargıyı teslim almak istiyor. Anayasa paketinin aslında tek amacı HSYK'nın yapısını değiştirmek. HSYK'dan Adalet Bakanı ve müsteşarı çıkarılsın.

-Bazı maddeler ayrı olarak gelirse, CHP bunları 367 oyla Meclis'ten geçirmeye hazır.

-AK Parti kendi başına bir taslak hazırlayamaz, anayasalar toplumsal bir mutabakat metnidir.

-CHP, HSYK ve siyasi partilerin kapatılması gibi düzenlemeler için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak.

-Genel Başkan Baykal, 'AKP, 'şimdi benim bazı ihtiyaçlarım var, anayasa buna engel oluyor. Madem elimde imkan var bunları değiştirivereyim, geçeyim' diyemez, dememesi lazım. Paket içerisinde demokrasinin, hukuk devletinin temel ilkelerine ciddi zarar verecek düzenlemeler var ama toplumun anlayışla karşılayacağı düzenlemeler de var. Bunların hepsinin bir paket halinde ortaya konulması, 'birini istiyorsan hepsini kabul etmek zorundasın' dayatması çok yanlıştır, haksızlıktır'' dedi.

MHP DE KAPIYI KAPATTI
Hükümetin teklifine MHP'nin ne yanıt vereceği merakla bekleniyordu. Genel Sekreteri Cihan Paçacı, “Bize gelirler, çaylarını içip giderler” sözüyle partisinin rengini belli etti. Peki MHP'nin talepleri neler?

-Anayasa paketi en geniş uzlaşma ile hazırlanmalı. Mevcut düzenleme AKP paketidir.

-Dokunulmazlıklar kaldırılsın.

-12 Eylülcülerin yargılanmasını içeren geçici 15. maddenin değiştirilmesi, kadınlara ayrıcalık maddeleri gibi maddeleri MHP destekliyor.

-MHP, Meclis’te partilerin temsil edileceği bir komisyonu destekliyor. Dışarıdan da destek alan komisyon, anayasa değişiklik taslağını hazırlasın. Bu taslak yeni Meclis’e bırakılsın ve seçimlerden sonra anayasa değişikliği yapılsın.

-MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye göre, 'Bugünkü ortamda böyle bir değişikliğin yapılması doğru ve mümkün değil.'
Editör: HABER MERKEZİ