Düşüncelerin sınırları aştığı, yeni tanımı ile “düz dünya ekonomisi '' çağında, gerçekten yeni ufuklara temel oluşturacak bir çalışmanın temeli atılmış oldu. Karadeniz ülkeleri turizm arz imkanlarını tatlı bir yarışma ortamında yeniden gözden geçirecekler ve belki de ilk yüz ikincileri, üçüncüleri ortaya çıkaracak. 

Turizm bilimi açısından, iyi değerlendirebilirsek, bölge ve yöre markalaşması (place ve region branding) çalışmalarına örnek olabilecek yeni bir oluşumla karşı karşıyayız; bazı ülkelerin geliştirip taraftar toplamaya çalıştıkları modellerin dışında bir başlangıca önderlik edebiliriz. 

Hiçbir kitabı kapağını açmadan okumak mümkün değil; Karadeniz turizmi de böyle bir kitaptı ve biz kapağını Çayeli'nde açmaya başladık. 

Hepimizin bildiği güzel Karadeniz türkülerinden birinin sözlerini hatırladım. “Çayeli'nden öteye giderum yali yali '' diye başlayan bu türküde olduğu gibi Karadeniz bölgesi de bu kurultaydan sonra Çayeli'nden öteye gitmeye başlayacak. Kurultay'ı ziyaret eden değerli sanatçımız Sinan ÖZEN'in'in sesinden bu güzel türküyü dinlersek, yeni bir projenin tanıtım müziği olma yolunu da açmış olacağız diye düşüneceğim. 

Organizasyonda emeği geçenler arasında tanıma fırsatını bulduğum ve tüm gurup adına teşekkürlerimi iletmek istediğim, Rizeliler Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Süleyman BASA ve Skal International Ankara Başkanı Savaş ÇOLAKOĞLU'nun internette kurultaya katılanların adreslerinden oluşan bir “Çayeli Dostluk Gurubu '' oluşmasının da önderi olmalarını bekliyorum. 

Kurultaya TÜROFED/ATİD adına katılan Seçim AYDIN'ın konuyu gerçekten çok güzel tanımlayan ayrıntılı ve kapsamlı sunumu dikkat çekti. Sunum kapsamında yer alan AB ve KEİ arasında bu anlamda oluşan ara kesitte Fuarlarda müşterek bir Karadeniz Markası oluşturma, olimpiyat şehirleri (Trabzon ve Soçi) arasında işbirliği ve etkinlikler takvimi önerileri de gelecek için yol gösterici çalışmalar olacaktır. 
Sayın ÇOLAKOĞLU'nun ilk gün sunduğu bildirisinde 100 yer düşüncesinin dayandığı temel düşünceyi tüm yönleri ile tanıtırken düşünceye hakim ve sahip olan bir kişi olarak kendisinin yapılanmadaki katkısına da bir kez daha tanık olduk. 

“Batum Türküsü '' nün senfonik düzenlemelerine de yansıyan gizemini ya da “Çırpınırdı Karadenizin '' çoşkusunu daha farklı algılamanın yolunu açan bir kurultay izledik. Başarısı daim olsun. 

Havanın uygun olmasını Belediye meclisi kararı ile sağladığını Karadenizlilere has mizahi bir dille açıklayan emeğini ve desteğini her noktada hissettiğimiz Belediye Başkanı Rıza ÇAKIR'ın açıkladığı sonuç bildirgesini ve kurultayın amaç ve sonuçlarını hedefe ulaşmada isabetli yorumları ile özetleyen Kurultay Koordinatörü Prof. Dr. Ali ALP'in değerlendirmelerini internet(www.100spotsblacksea.org)-- adresinde bulacağımız için buraya uzun uzun yazmadım. Bunları gelecek yazılarımda değerlendirmek istiyorum. 

Önermek istediğim; 100 yer arasında Çayeli'nin bir başlangıç noktası olarak mutlaka yer alması; ATİD Başkanı Seçim AYDIN'ın önerdiği eşgüdüm merkezi oluşacaksa bunun Çayeli'nde olması. İlgisini kurultay boyunca eksik etmeyen Belediye Başkanımızın bu konuda da mekan başta olmak üzere gerekli destekleri vereceğini umuyorum. 

Karadeniz'de 100 Yer platformunu oluşturan düşünceyi, bu anlamda dünyadaki içpazar projeleri arasında farklı bir yaklaşımla olarak yorumlamak istiyorum. ATİD Başkanı Seçim AYDIN'ın bölgenin 350 milyonluk nüfusunun iç Pazar için 17,5 ile 35 milyon kişi arasında bir potansiyel oluşturduğu düşüncesi bu iç pazarın gücünü ortaya koyan önemli bir tespitti. Dünyada daha önceleri benzeri oluşumların denendiğini ve hatta AB içinde de bir iç pazar fikrinin oluşturulmaya çalışıldığını biliyoruz. Karadenizde 100 yer projesinin Ege'de 50 yıl önce UNESCO tarafından Türkiye ve Yunanistan arasında oluşturulması amacıyla ortaya atılan yapılanmadan ve diğer tüm oluşumlardan farkını ve özelliğini bir sivil toplum kuruluşu tarafından ortaya atılması ve aynı karakterli kuruluşlar tarafından paylaşılması olarak değerlendiriyorum. 

Bulgaristan'dan gelen ABUJET (Bulgaristan Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği) temsilcilerini, Romanya Braşov Kent Tanıtma Konseyi üyelerini, Litvanya Turist Rehberleri Derneği'ni bu anlamda saymak mümkün. 

Bu yıl Türkiye'de başarı ile gerçekleştirdiğimiz ve uluslararası basına da olumlu, tanıtıcı izlenimlere yansıyan FIJET (Dünya Turizm Yazarları ve Gazetecileri Federasyonu)'in genel kurulu Sivil Toplum Kuruluşlarının dünya ölçüsünde dayanışma ve birlikteliği ile elde edilebilecek olumlu katkıların örneklerinden biriydi. Genel Kurul gelecek yıl Romanya'da yapılacak. Bu Karadeniz ülkeleri adına, Türkiye tarafından Türkiye Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği aracılığı ile, ATURJET olarak oraya taşıyabileceğimiz bir fırsat. 

Kurultay sırasında Karadeniz'in kurvaziyerlerin yıllar sonra tekrar uğramaya başladığı Sinop, Rize Üniversitesi, Rize Valiliği Halk Eğitim Merkezi El Sanatlarının (Rize Bezi üzerine giyim ve nakış) tanıtımlarını yaptılar ve ÇAYKUR'un nefis çaylarını tatma fırsatını bulduk. 

Kurultay sırasında verilen tebliğleri ve sonuçlarının yer alacağı “www.100spotsblacksea.org-- '' adresinin mutlaka ziyaret edilmesini önermek istiyorum. 

Kaynak: turizmhaberleri.com/Hüsnü Gümüş

Editör: HABER MERKEZİ