ŞEMSETTİN SARI

 

Önceki hafta Rize'de gündem oluşturan 'Kanserojen Madde' içeren Çayeli 'Madenli deresi/Büyükdere' ile ilgili olarak görüşleri sorulan Çayeli Kaymakamı Mehmet Aktaş;' ÇBİ Çevre Bakanlığına bağlı yetkili kuruluşlarca ciddi düzeyde denetleniyor, su konusunda endişeye mahal yok' diyerek tartışmalara son noktayı koydu. 

Rize Valiliğinin talebi üzerine; Yeditepe Üniversitesi ile Ortadoğu Teknik Üniversitesinin ortaklaşa yürüttüğü ve TÜBİTAK’IN desteklediği, Rize ve ilçelerindeki 'kullanılır' akarsularda bir araştırma yürüten heyet başkanı Prof. Dr. Bayram Yılmaz; Karadeniz Bölgesinde geçen yıl gerçekleştirdikleri 'kanserojen' madde analiz çalışmalarında, üç yerde su ölçümlerin 'pozitif' çıktığını açıklamıştı.

Çevresel faktörler arasında ÇBİ'ninde 'belki' sayılabileceğini ifade eden kaymakam Mehmet Aktaş 'ÇBİ bu raporda ifade edilen değerlerin tek başına etkeni olamaz. Dere havzasında suyun kalitesini etkileyecek başka nedenler arasında sanayi atıkları sayılabileceği gibi tarımda kullanılan gübrelerde etken olabilir. İçtiğimiz doğal kaynak sularının hiç biri 'içim değerlerine' uygunluk taşımamaktadır. Mutlaka farklı bir mineral değeri içermektedir.' dedi.

Nihai sonucun bilimsel olarak tespit edileceğini,ancak;suyu kullananların her hangi bir endişesine mahal olmadığını belirten kaymakam Aktaş 'Açıklanan raporlar birinci aşama raporudur.Bu çalışmaların devamı olan ve bu yıl aynı bölgelerden alınan su numunelerinin sonuçları gelecek ay 15 Eylül de geçen yılki değerlerle karşılaştırılarak,net bir kanıya varılacaktır' dedi.

Editör: HABER MERKEZİ