Rusya ile Amerika ve Avrupa’nın Gürcistan restleşmesi sürüyor, Karadenizli ihracatçımız ve kamyoncularımız arada eziliyor. 

İhracatta Büyük Kayıp
 
Rusya ile Gürcistan arasında başlayan ve 5 gün süren Osetya savaşı nedeniyle oluşan kriz devam ediyor. NATO’ya ait gemilerin boğazlardan geçmesi ve Gürcistan Limanlarına yanaşmasına öfkelenen Rusya Türkiye’nin dört bir yanından giden yüzlerce TIR’ı sınır kapılarında bekletiyor.

‘Rusya Pazarı Kaybolmasın’

Trabzon İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya Gürcistan krizinde Rusya’dan yana tavır koyarken ‘Her seferinde orada 1.sınıf muamele gördük’ dedi. Rusya’nın Amerika, Avrupa Birliği ve kısmen Türkiye’ye de tavır alması sebebiyle Doğan gaz ile birlikte ithalat kozlarını kullanıyor.
 
İran Boyutu Var Mı?

Trabzon ve bölgede de her köşede bir senaryo yazılıyor. Bütün olup biteninin Amerika’nın bölgeye yerleşme çabası adına yapıldığı iddiaları gündeme gelirken, ABD’nin İran operasyonu öncesinde Gürcistan üssünü güçlendirmeyi amaçladığı hatta Trabzon’da ikinci bir pist ve Akyazı projelerin de bunun içinde olduğu konuşuluyor.

Gürdoğan Olacaklara Dikkat Çekti

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya Federasyonu ve Gürcistan arasında Güney Osetya ve Abhazya Bölgeleri üzerindeki anlaşmazlık nedeniyle zirveye tırmanan ve uluslararası gündemi de önemli ölçüde etkileyen diplomatik gerginlik, ABD yanlısı bir tutum izlemesi nedeniyle Türkiye’nin Rusya ile ilişkilerine de yansıdığını söyledi.

Gürdoğan, halihazırda Haziran ayında yaş-meyve sebze ürünlerine getirilen ihracat yasağı sonrasında, yasağın kalkmasına rağmen Rusya’nın denetimleri sıkılaştırması ve son dönemde Rus gümrüklerinde Türk menşeli ürünlere yönelik uygulanan tam gümrük sayımı nedeni ile Türk tırlarının günlerce Rusya gümrüklerinde bekletilmesi iki ülke ticari ilişkilerinde sorunları da beraberinde getirdiğini ifade ederek, “Rusya Federasyonu ihracatımızda en büyük pazarlarımızın başında yer almaktadır, bu pazara güvenerek ihracatçılarımız tarafından gerek sözleşmeli üretim, gerekse konsinye ihracat kapsamında milyonlarca ton ürün gönderilmiş veya bağlantı yapılmıştır.

Bu bağlamda görülmektedir ki ortaya çıkan ticari kriz, mallarını göndermiş olan ihracatçılarımızın mal bedellerini tahsil etmesi yönünde sıkıntılar yaratmaktadır. Bununla birlikte bahse konu tarife dışı engellerin hedefi özellikle Türkiye olduğundan coğrafi konum ve büyüklük açısından Karadeniz bölgesinin en önemli ihraç pazarı olan ülkedeki pazar payımız rakip ihracatçı ülkelerin eline geçecek ve bu da geri dönülmesi mümkün olmayan pozisyonları ortaya çıkaracaktır. Bu durumda en büyük zararı bizim üreticimiz, ihracatçımız yaşamıştır ve yaşamaya da devam edecektir.

Sıkılaşan denetimler nedeni ile artan maliyetler, elde kalan ürünler ve gümrüklerde günlerce bekletilen araçlar ihracat maliyetlerini yükseltmiş ve istemeyerek de olsa pazardan uzaklaşan ihracatçılarımızın payını diğer ülkeler doldurmaya başlamıştır. Rusya Kurtuluş Savaşı günlerinden bu yana Türkiye’den desteğini esirgememiş ve kalkınması için Türkiye’ye özellikle sanayi alanında çeşitli yatırımlar yapmıştır.

Türk müteahhitlerin Rusya Federasyonu’nda imza attıkları önemli projeler ve bacasız sanayi olarak adlandırılan turizm sektöründe Rus turistlerin artan payı ikili ekonomik ilişkilerin bir diğer boyutudur. O dönemlerden bu yana artan ticari ilişkilerin boyutu düşünüldüğünde bahse konu uygulamaların ve politik inatlaşmaların iki ülke ilişkilerinde ne derece büyük bir yıpranmaya yol açtığı gözler önüne serilmektedir” dedi.(taka)

Editör: HABER MERKEZİ