Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk bakan yardımcısı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün yardımcılığı için atama kararnamesi Başbakanlık’a gönderilen Davut Kavranoğlu oldu.

Başbakan’ın hemşehrisi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’n hemşehrisi olan Kavranoğlu, 1962’de Rize Gündoğdu’da doğdu. Ortaokul ve liseyi İstanbul Suadiye Lisesi’nde okudu. 1984 yaz döneminde İstanbul Teknik ÜniversitesiElektronik ve Haberleşme Mühendisliği’nden fakülte ikincisi olarak mezun oldu. California Institute of Technology’de (Caltech, Pasadena, CA) 1986’da master ve 1989’da doktorasını elektronik mühendisliği alanında tamamladı.
 
Fahd üniversitesinde kariyer
Doktoradan sonra Suudi Arabistan’da bulunan King Fahd University of Petroleum and Minerals’da 1989’da yardımcı doçent, 1993’te doçent oldu. 2006-2007 arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde doçent olarak kısmi statüde görev yaptı. Ağustos 2009’dan itibaren YalovaÜniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’ne profesör olarak atandı. Prof. Dr. Kavranoğlu’nun yayımlanmış çok sayıda makale ve yayınları bulunuyor.
Kavranoğlu, 1997-2009 arasında Mobil, Uydu Haberleşmesi, GPS teknolojileri ve Internet uygulamaları konusunda teknoloji geliştiren, üreten şirketler kurdu ve yönetti. Kavranoğlu, evli ve 7 çocuk babası.

Babasına sordu
Kavranoğlu’nun Rize’nin Gündoğdu Beldesi Bozkale Mahallesi’nde yaşayan 74 yaşındaki babası İsmet Kavranoğlu, oğlunun göreve getirilmeden önce kendisini arayarak görüşünü sorduğunu, kendisinin de olumlu görüş belirttiğini söyledi. Oğlunun Bakan Yardımcılığı görevine gelmesinden dolayı mutlu olduğunu ifade eden İsmet Kavranoğlu, “Telefonla aradı, ’Baba böyle bir şey olacak. Sen ne dersin, fikrin ne?’ dedi. Ben de uygun olacağını söyledim. Oğlum çok çalışkandır. Suudi Arabistan’da çalıştı. Bir gün oradan beni aradı, ’Buradan bezdim, her taraf kum’ dedi. İyi para alıyordu ama vatanını özlediği için Türkiye’ye geldi” diye konuştu.

‘İçkisi kumarı yok’
“Oğlum çalışkanlığı ile her ne görevi yaparsa yapsın başarılı olur. İçkisi kumarı olmaz” diyen Kavranoğlu, ailece sağ partilerin yanında olduklarını ifade etti ve “Babam Demokrat Partiliydi. Onlar zayıflayınca Ak Parti ortaya çıktı. Biz de bu kez onları destekledik” dedi.
Editör: HABER MERKEZİ