Dilek ASLAN

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığının düzenlemiş olduğu Bölge Değerlendirme Toplantılarının 9. ve sonuncusu 28-29 Ağustos 2008 tarihlerinde Samsun ilinde yapıldı. Başkanlığını Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal UZUNKAYA’nın yaptığı toplantıya ilimizi temsilen Trafikten Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin IŞIK ve  Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdür Vekili Uğur Yaşar GÜNAYDIN’ın yanı sıra Giresun, Kastamonu, Ordu, Samsun, Sinop ve Trabzon illerinin trafikten sorumlu temsilcileri de katıldı. 
Toplantıda; illerin personel, araç, gereç, kaza, ceza, ekip faaliyet durumları, trafik bilgisayar projeleri veri giriş oranları gibi pek çok alanda değerlendirilmeleri yapıldı. Bu değerlendirmeler neticesinde, Rize ilinde trafik cezalarının 2007-2008 yılları ilk 7 aylık mukayesesinde bir önceki yıla göre Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğu, buna göre; Alkolde %68,7, Aşırı hızda %16,4, Aşırı-Hatalı Yüklemede %88,6, Belge Kontrolünde %106,3, Bulundurulması Zorunlu Malzemelerde %1881,3, Cep Telefonu Kullanımında %3958,3, Emniyet Kemeri Takmamada %1399 Fazla Yolcuda %309,1, Koruma Başlığı-Gözlük de %100, Takoğrafta %1826,5, Teknik Kontrolde %178,2, Trafik Işık-İşaret İhlalinde %47,7 ve Yayalara Uygulanan Cezada %320 lere varan oranlarda artış olduğu, dolayısıyla denetimlerin artarak devam ettiği görülüyor.

Yine aynı tarih aralıklarında kaza istatistiklerine göre, şehir içinde bir önceki yıla göre ölümlerde %66,7 yaralanmalarda ise  %25,8 oranında azalış olduğu memnuniyetle görüldü. Ancak şehir dışında, özellikle sahil yolunun trafiğe açılması ile birlikte radar uygulamasının %16,4 oranında arttırılmasına rağmen, sürücülerin araç hızlarını, yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamaları neticesi ölümlü kazaların 3’den 7’ye, yaralamalı kazaların ise; 50’den 79’a yükseldiği görülmüştür. Özellikle Sahil Cami ışıkların yanına yapılan üst geçit ve yapımı devam eden üst geçitlerin de hizmete girmesiyle birlikte özellikle yayaya çarpma şeklinde gerçekleşen ölümlü kazaların önümüzdeki dönemde azalacağı öngörülüyor. 

Değerlendirme toplantısının son bölümünde, 2008 yılı başında uygulanmaya başlanılan “ Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar Hedefler ve Çözüm Projeleri “ kapsamında başarılı çalışmalar yapan personeller Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Celal UZUNKAYA tarafından ödüllendirildi.

Editör: HABER MERKEZİ