Dilek ASLAN

Rize Valisi Kasım Esen, Rize’nin İkizdere ilçesi’nde her yıl düzenlenen dağ horozu şenlikleri öncesinde yapılacak çalışmalarla dağ horozlarının nüfusunun belirleneceğini belirtti.

Vali Esen, “Dağ Horozu şenlikleri her yıl Haziran ayı içinde Rize’de yapılmaktadır. İkizdere Sivrikaya köyü civarında kuş gözleme amaçlı olarak İstanbul’dan gelen kuş severler teleskoplarla kuşları gözlemlemektedir. Rize Türkiye’de elit turizm merkezi olmaya aday en öndeki ildir. Helikopterli kayak Turizmi, Pileki mağarası, Dağcılık kulüpleriyle organize edilen Dağcılık Faaliyetleri, Su sporları, yayla turizmi, eko turizm, biyo çeşitliliğe dayalı arı gözlemciliği gibi etkinlikler günden güne yayılmaktadır” dedi.

Rize Valisi kasım esen, “Doğu Karadeniz Kuş Gözlem Topluluğu İkizdere bölgesi Dağ Horozu İzleme Çalışma Rize'nin İkizdere ilçesinde gerçekleşecektir. İlk olarak topluluk iki ekip halinde İkizdere'nin habitat ve coğrafi koşullar açısından daha uygun bölgelerini 1/25.000 ölçekli haritadan belirleyip kalabalık nümayişleri buluncaya kadar günün belirlenen saatlerinde arazi çalışması yapacaktır. Uygun nümayişler Nisan ayında belirlendikten sonra izleme çalışması Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında her ay iki haftada bir hafta sonlarında yapılacaktır. Böylece toplam 6 arazi ile çalışmanın izleme bölümü tamamlanacaktır. Her arazi Cumartesi ve Pazar günleri olmak üzere iki gün sürecektir. İlk gün, gün doğumundan sonraki ilk dört saatte her ekip de iki ayrı nümayişi izleyecekleri alanda çalışmaya başlar. Her iki ekip ayrı iki nümayişi izler. Dolayısıyla her iki ekip için farklı bölgeler belirlenir ve bu bölgeler iki nümayişi izlemeye olanak veren yerler olmalıdır. Nümayişler ekipler tarafından belirlenen noktalardan aynı saatlerde izlenip gerekli bilgiler 20'şer dakikalık aralıklarla nümayişte kaç dişi, kaç erkek, kaç genç olduğu bilgilerle birlikte formlara kaydedilir. Bir diğer hafta sonu yine Cumartesi ve Pazar günleri aynı nümayişler aynı saatlerde aynı ekipler tarafından izlenecektir. Böylece Nisan ayı arazi çalışmaları tamamlanmış olur. Aynı şekilde Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında yine iki haftada bir, hafta sonları aynı saatlerde aynı nümayişler ekipler tarafından izlenerek çalışma tamamlanana kadar devam edilir. Daha sonra toplanan bilgiler derlenip istenen şekilde değerlendirilerek İkizdere'deki dağ horozu nüfusunun bölgedeki davranışları izlenmiş olur. Çalışma diğer yıllarda da aynı metodolojiyle aynı nüfusların aynı zamanlarda izlenmesiyle tekrarlanarak, dağ horozunun uzun vadede nüfus bilgileri ve davranış biçimleri incelenmiş olacaktır. Bu sayede izlenen dağ horozu nüfusunun üreme başarıları, üreme davranışları, nüfus bilgileri ve mevsimsel göçleri gibi davranış ve biyolojilerine ait birçok bilinmez su yüzeyine çıkarılacaktır” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ