35 TL’lik kart aidatına onay

Kart borcunu ödeyemeyip icralık olanlara yeni bir ödeme planı sunan yasa tasarısında kart aidatlarını düzenleyen madde, Sanayi Ticaret Komisyonu’nda tartışmaların ardından kabul edildi. Tasarıya göre 3 bin 500 TL limitli kartlarda 35 TL yıllık aidat alınacak. Tasarı önümüzdeki hafta TBMM’de görüşülüp yasalaşacak.

Banka kartları ve kredi kartları kanununda değişiklik öngören yasa tasarısı, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu tarafından kabul edildi. Yasa tasarısı bankalara limiti 3 bin 500 liraya kadar olan kartlardan yıllık 35 TL, üstünde limitli kartlardan ise limitin yüzde 1’ine kadar aidat alma hakkı tanıyor. Söz konusu maddeye tüketici birlikleri itiraz ederken, görüşmeler sırasında komisyondaki bazı milletvekilleri de karşı yönde görüş belirtti.

Tasarının maddeleri üzerindeki görüşmelerin başladığı ikinci bölümde kart ücretine tamamen karşı çıkan AKP Rize Milletvekili Ali Bayramoğlu, daha sonra söylemini yumuşatarak, “En azından kart ücreti, 1000 lira ve altındaki limitli kartlardan alınmasın” önerisinde bulundu. Yine, AKP Konya Milletvekili Hasan Angı da aidata karşı olduğunu söyledi. Ancak madde oylandı ve yıllık aidat 5’e karşı 6 oyla kabul edildi.

Asgari tutar yüzde 40

Görüşmeler sırasında komisyonda yapılan değişiklikle, kredi kartlarında BDDK’ya verilen asgari ödeme tutarlarını belirleme hakkında da değişikliğe gidildi. Tasarının ilk halinde BDDK’ya asgari ödeme tutarını yüzde 30’a kadar artırma yetkisi tanınırken oran yüzde 40’a çıkarıldı. Tasarının Genel Kurul’dan da bu şekilde geçmesi halinde, sözleşmede belirtilen asgari ödeme tutarı, dönem borcunun yüzde 20’sinden az olamayacak. BDDK, Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası’nın olumlu görüşünü alarak bu oranı yüzde 40’a kadar artırmaya ya da yüzde 20’ye kadar azaltmaya veya belirtilen sınırlar içinde söz konusu oranı kart hamili grupları itibarıyla farklılaştırmaya yetkili kılınıyor.

Özince: Her borçlu mağdur değil, aidat alınması da normal

TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, kredi kartı borcu olanların tamamını ‘mağdur’ olarak görmemek gerektiğini belirterek, “Kimi borçlunun aslında çok ciddi ihmali var bu işin içinde. Cebine birçok kart koymak marifet değil, iyi niyetli olmayanlar da var. Herkese böyle körü körüne sahip çıkmayalım” dedi. Özince aidat ile ilgili tartışmalarla ilgili bankaların görüşünü de şöyle özetledi: “Niye bedava olacakmış? Bir hizmet veriyoruz, onun masrafı var. Olur mu böyle şey? Şimdi getirilen kolaylıklar hem vatandaş, hem de bankacılar açısından iyi oldu. Bundan herkesin yararlanması gerekir. Devlet bir kanun çıkartmış, isteyen ödesin, içine sinmeyen de gelsin eski temerrüt faiziyle ödemesini yapsın, reddetmeyiz. Kart ücreti ileilgili konuşanlar politika yapıyor. Çoğunun amacı politik hayatla ilgili. Politik hayata girmek veya onu etkilemek. Bunları bırakalım, herkes işini iyi yapsın yeter.'' (GazeteVatan)

Editör: HABER MERKEZİ