Türkiye ÇAYKUR İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Doğu ve Güneydoğu'da ithal çayın önüne geçmek için yöre halkının damak tadına uygun Diyarbakır adı ile sert bir çay çeşidini piyasaya sundu. Diyarbakır çayını Kürtçe tanıtan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 'Çayeke delal' (Güzel bir çay) Bölge halkı bu çayın tiryakisi olacak' dedi.

Ahmet YUKUŞ / DİYARBAKIR (AHT)

Türkiye Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından üretilerek, Doğu ve Güneydoğu'da satışa sunulan Diyarbakır çayının tanıtımını Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Türkçe ve Kürtçe olarak kamuoyuna yaptı.

Diyarbakır Class Otel'de dün gece düzenlenen Diyarbakır çayının tanıtım toplantısına, Bakan Eker'in yanı sıra Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce ve Diyarbakır milletvekilleri katıldı. Doğu ve Güneydoğu'da ithal çayın önüne geçmek için yöre halkının damak tadına uygun Diyarbakır ismi ile üretilen çay ambalajları üzerinde 5 bin yıllık tarihi Sur ve kalp figürü yer alıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'de 3 bin 500 endemik bitki çeşidi olduğunu belirtti. Türkiye'de ayrıca 150 tarımsal ürün yetiştiğini belirten Eker, 'Türkiye, biyo çeşitlilik açısından dünyanın en önemli coğrafyalarından birine sahiptir'' dedi.

Türkiye'de geleneksel markaların çoğunun gıda ve bitkisel ürünlere ait olduğunu ifade eden Eker, şöyle konuştu:

'Türkiye dünyanın 5. en büyük çay potansiyeline sahip ülkesidir. Çay üretiminde dünyanın 7. büyük ülkesi Türkiye'de yıllık 115 bin ton kuru çay ile 770 bin ton yaş çay üretimi yapılmaktadır. 200 binin üzerinde üretici çay üretiyor, işliyor. Çaykur, Türkiye'deki çay sektörünün en büyük kurumudur. Bu kurumda yaklaşık 20 bin insan çalışıyor. Birçok sektörde olduğu gibi çay faaliyetlerinde hükümetimiz döneminde önemli projeler hayata geçirildi. Daha kaliteli çay üretmek için Ulusal Çay Konseyi kurduk. Rize'de bir çay ihtisas gümrüğü kurduk. Türkiye'ye çaylar denetim açısından tek noktadan giriyor.
Çaykur, yeni pazarlara açılmasıyla zarar eden bir kurum olmaktan çıkarak, kar eden bir kurum haline gelmiştir.'

Dünyanın en kaliteli ve sağlıklı çayın Türkiye'de üretildiğini vurgulayan Bakan Eker, Türkiye'de yaşayan insanların bölgelerine göre damak tadının farklı olduğunu belirterek, 'Doğu bölgesindeki insanların damak tadına göre ürün yetiştirdik. 'Diyarbakır Çay'ı üretmemizdeki en önemli sebeplerden biri budur. Bir diğeri ise tarihi Diyarbakır'ın adını markalaştırmaktır. Bölge halkı bu çayın tiryakisi olacaktır' dedi.

Kürtçe çay tanıtımı

Yemekli tanıtım toplantısının ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, bütün konuklara çay ikram etti. Milletvekilleri ile birlikte Diyarbakır çayını yudumlayan Bakan Eker'in, 'Çayeke delal (Güzel bir çay), rahatlıkla için' demesi dikkat çekti.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise Diyarbakır'ın karpuz, kadayıf ve kaburga dolmasından sonra çay ile markalaştığını söyledi. Dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içeceklerin başında çay geldiğini ifade eden ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce ise, çayın bir çok hastalığa iyi geldiğini vurgulayarak, bölge halkının artık misafirlerine lezzetli Diyarbakır çayını ikram edeceğini belirtti. Tanıtım toplantısının ardından Diyarbakır ve Rize Halk oyunları ekipleri kendi yörelerine ait ezgiler eşliğinde gösteri yaptı.
Editör: HABER MERKEZİ