Haber: Çiğdem Hacıfazlıoğlu - Rize Çayeli Kültür Sokağında el sanatçılarının dokumaya başladığı yörede Dizbak denilen ve 80 yıl öncesine kadar yörede pek çok alanda kullanılan binlerce yıllık Anadolu motifli şeritli dokuma ipi son yıllarda ilgi görmeye başladı. Çok eski ve köklü Anadolu dokuması olan Dizbak, modern tasarımlarla buluştu ve mağazalarda yüksek fiyatta yerini aldı.

Üreticiler ünlü modacıların da talep ettiği ürünü yetiştirmekte zorlanıyor. Üretimin artırılmasıyla bölgeye ekonomik yönden ciddi kazanım sağlayacağı öngörülüyor.

Dizbak'ın çok eski ve köklü bir Anadolu dokuması olduğunu söyleyen Kültür sanatçısı Abdul Malik Safi "Son yıllarda bu köklü motifli bu dokuma günlük hayata revize ediliyor. Modern tasarımlarla buluştu, yeni amaçlar için kullanılmaya başlandı. Şuanda elbise biyeleri, elbise aksesuarları ,bileklik, gözlük ipi, cep kapakları gibi modanın pek çok alanında kullanılmaya başlandı.

Ürünün bulunduğu kültüre göre isim değiştirebildiğini kaydeden Safi "Üzerinde ki renk motif kombinleri isimlendirmeler, enleri, uzunluklarına saçaklarına göre hangi yöreye ait olduğunu anlayabiliyoruz. Rize'de yüz yıllar boyunca yük ipi, hayvan bağlama bele bağlama kuşak bağlama gibi her türlü toplama bağlama ipi olarak kullanılıyordu. Üzerinde ki dokuma inceliği dokuyan kişinin maharetini gösteriyordu. Kuşakların saçak uçlarına ve üstlerine dikilir ve ağır işçiliklerle yapılırdı.Burada ki süslemenin amacı da kişinin evlimi bekarmı, hangi yörenin insanı olduğunu gösterirdi" dedi.

Editör: HABER MERKEZİ