KTÜ’lü Prof. Dr. Sadettin Korkmaz, bölgede enerji kaynağı bulunması muhtemel sahalara dikkat çekti ve Kanuni Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’e gelerek yapacağı çalışmaları değerlendirdi

KTÜ’lü Prof. Dr. Sadettin Korkmaz, bölgede enerji kaynağı bulunması muhtemel sahalara dikkat çekti ve Kanuni Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’e gelerek yapacağı çalışmaları değerlendirdi 12 Ekim 2020 Pazartesi 11:09 KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Korkmaz, Karadeniz’deki petrol aramalarının artması gerektiğine dikkat çekti. Rize’nin Çayeli ilçesi açıklarında deniz yüzeyine petrolün çıktığını kaydeden Korkmaz, Sürmene ve Hopa’da daha önce yapılan sondaj çalışmalarında yeterli derinliğe inilemediğine de işaret ederek buralarda yeniden arama yapılması gerektiğini kaydetti. Kanuni Sondaj Gemisi’nin 2021 yılının Karadeniz’e gönderilerek enerji kaynağı arayacağı yönünde Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in yaptığı açıklamaları da değerlendiren Korkmaz, “Kanuni Sondaj Gemisi muhtemelen Fatih Sondaj Gemisi’nin doğal gaz bulduğu sahada sondaj yapacak. Çok detaylı bir bilgiye sahip değiliz. Ben kişisel görüşümü paylaşıyorum. O sahada sondaj devam ediyor. En az belki de 8-10 sondaj yapılması gerekiyor. Çünkü saha 250 kilometrekarelik bir alan dolayısıyla bu gemide muhtemelen bu sahada sondaj yapacak diye düşünüyorum. O sahayı geliştirmeden başka bir sahaya geçmezler diye düşünüyorum.” ifadelerinde kullanıldı. 

ÇAYELİ’NİN 6 MİL AÇIKLARINDA PETROL SIZIYOR 
Çayeli’nde petrolün deniz yüzeyine çıkmasını da değerlendiren Prof. Dr. Korkmaz, “Orası eskiden beri biliniyor. Denize sızıntı var. Daha önce iki tane sondaj yapılmıştı biri Hopa açıklarında biri de Sürmene açıklarında. İki kuyu da kuru çıktı. Ufak tefek petrol emareleri vardı kazılan kuyularında ama yeterli derinliğe inemediler. Dolayısıyla kuyuları terk ettiler ama bir gerçek Rize’de denizden petrol sızıyor Çayeli’nin 6 mil açıklarında.” şeklinde konuştu. 

KARADENİZ’İN MUTLAKA TEST EDİLMESİ GEREKİYOR
Bulunan 320 milyar metreküp olduğunu doğal gaza ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Korkmaz, “Şüpheli bir rezerv şu aşamada çünkü sondaj henüz bitmeden açıklanan tahmini bir rezerv olduğunu düşünüyorum. Bu rezerv şunu gösteriyor. Karadeniz’de petrol ve doğal gaz var. Bundan sonraki çalışmalara da bulunan doğal gaz ivme katacaktır. Bu işlerle uğraşan biri olarak 2000 yılından beri söylüyorum Karadeniz Türkiye’nin 5’te bir, 6’da bir büyüklüğünde bir alan ve mutlaka buranın test edilmesi gerekiyor. Sondajlar yapılarak petrol var mı yok mu mutlaka ortaya konulmalı. Bizim araştırmacı olarak temennimiz bu.” açıklamalarında bulundu. 
(HABER: Songül MAZLUM/Günebakış)
 

Editör: HABER MERKEZİ