Çayeli Belediye Başkanı İsmail Hakkı Çifçti, belediyenin esnafa olan 6 Milyon TL’lik borcunun bitmek üzere olduğunu açıkladı.

Başkan Çiftçi Çayeli Belediyesi’nin mevcut borç durumu hakkında ÇAYHABER’e konuştu. Belediyenin borçlarını ikiye ayırdığını belirten Çiftçi, İller Bankası (İlbank) ve esnaf borcu olarak planlama yaptığını açıkladı. Yüklü miktardaki borcu önce ödenebilir hale getirdiklerini ve sonrasında öncelik olarak il dışındaki esnafa olan borçlarını ödediklerini belirten Çiftçi, İlkbank’a olan borcu ise borç olarak görmedikleri ifade ederek İlbank’a her ay 350 Bin TL ödediklerinin altını çizdi.

“Sende borçlan”

Vatandaşın, Çayeli Belediyesi’nin borcuna bakmadan hizmet isteme hakkına sahip olduğunu belirten Çiftçi, bazı vatandaşların kendisine “Belediyeyi sen mi kurtaracaksın, sende borçlan” şeklinde cümleler kurduğunu belirtti.

Çiftçi yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Göreve başladığımızda Çayeli Belediyesi’nin ciddi bir borç stoku vardı. Bu durumu bir yıldır vatandaş ile paylaştık. Vatandaş sizin borcunuza bakmaz ve gelir belediyede hizmet ister. Vatandaş gelip bize diyor ki sizin amacınız Çayeli Belediyesi’ni kurtarmak mı? Sende borçlan gibi söylemlerde bulunuyor. Biz bu borcu önce ödenebilir bir hale getirmemiz gerekiyordu. Borçlarımızın bir kısmı İller Bankası gibi kurumlara olan borç, diğer kısmı ise esnafa olan borçlardı.”

“Her ay 350 Bin TL İlbak’a kesintimiz oluyor”

“Yaklaşık 30 Milyon’a yakın bir borcumuz vardı. Bunun bire kısmı İlbank’a olan borç. Bugün hiçbir belediye bu kuruma olan borcunu borç olarak görmez. Devletin devlete borcudur. İlbank’a her ay 350 Bin TL kesintimiz oluyor. Bu rakamın 150 Bin TL’si sadece faiz… Memleketin farklı yerlerinde üretim yapan ve bize lazım olan malzemeyi satın aldığımız borçlularımız vardı. Bunların rakamı da 6 Milyon TL’nin üzerindeydi. Biz önceliğimizi Çayelili olmayan, bu şehrin dışında üretim yapan ve bizimle ticaret yapmış olan il dışındaki esnafın borcunu ödemek oldu. Biz borcu ödeyemedik mi il dışındaki insanların kafasında olumsuz bir algı oluşturmuş olurduk.”

“Vatandaşlarımızı mağdur etmeyeceğiz”

“Planlarımıza göre iki yıl içerisinde borcu bitirme hedefimiz vardı. Bir taraftan da belediye hizmetlerinin devam etmesi gerekiyordu ve yeni de bir paraya ihtiyacımız oluyor. Gelen bütün gelirimizi personele versek olmaz, borca versek de olmaz. Personele verdiğimiz ücreti ödedikten sonra borçlarımızı ödüyoruz. Borçlarımızda sona doğru yaklaştık. Önümüzde daha planlı harcamalar yapıp, vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz.

“Belediye ise satmıyoruz… diyenler var”

Dışarıdan ürün satın alırken, “Belediye ise biz satmıyoruz” diyenler oluyor ve biz zorla ikna ederek mal alıyoruz. Borçların düzenli ve ödeniyor olması gerekiyor.

- “İki kiloluk kedi, iki kilo eti yedi” demişti…

Öte yandan göreve başladığı ilk dönemler belediyenin borcundan ısrarla bahsetmeyen Çiftçi, belediyeyi devir aldıktan 4 ay sonra Çay Haber Muhabirlerinin ısrarı üzerine konudan bahsederek, belediyenin 25 Milyon TL borcu olduğunu ifade etmişti.

Başkan Çiftçi 10 Temmuz tarihinde yaptığı açıklamada, “İki kiloluk kedi, iki kilo eti yedi” ifadesini kullanarak, geçmiş dönemdeki Belediye Başkanı Atilla Esmen’i eleştirmişti.

Editör: HABER MERKEZİ