Rize Vali Yardımcısı Sedat Sezik başkanlığındaki toplantıya, Rize Çalışma ve İş Kurumu Müdür Vekili Ali Can Doğan, Rize İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Genç, Rize Ticaret İl Müdürü Osman Köseoğlu, Ticaret Borsa Meclis Başkanı Resul Okumuş, Rize İl Göç İdaresi Müdürü Mürevvet Serap Aydın ile İl Geneli Tüm Ziraat Odaları Katıldı.

Çay hasadından işçi yevmiyelerinin 4857 sayılı İş Kurumu’nun haftalık çalışma saatleri dikkate alınarak 350 lira olarak belirlendi. Ayrıca kilo işi toplayan yevmiyecilerin ise kg fiyatı 1,50 Tl olarak belirlenirken ton fiyatı 1,500 lira olarak tavsiye edildi. Tavsiyelerin uygulanmasında birliktelik çağrı vurgulanarak çay müstahsillerinin ve ziraat odalarının ortak bir tutum sergilenmesi tavsiye edildi.

Çayeli Ziraat Odası Başkanı Ali Küçükislamoğlu, konu ile alakalı olarak yaptığı açıklamada; “yaş çay üreticilerimiz çay hasadında çalışacak işçiler için belirlenen yevmiye fiyatına uyma konusunda hassasiyet gösterip birlik içerisinde hareket etmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

TOPLANTIDA ALINAN TAVSİYELER;
Rize’de 2022 çay hasadında çalacak işçilere ilişkin konulara an tavsiye kararanına istinaden yabancı, Gürcü vesaire işçiler;
Çay toplama işlerinde çalışacak işçilere yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın günlük net ücret 350 TL olarak (Bu fiyata öğle yemeği en az 250 kg cay toplamak-satmak dahil) belirtilmesini
Konaklama, 1 öğün yemek, çay toplama malzemeleri ile çay bahçesine kadar yol masrafı bahçe sahibi tarafından karışlanması durumunda işçiye günlük net 300 TL verilmesine (Bu fiyata en az 250 kg çay toplamak şart)
Kilo hesabı ile çay toplayan işçi ücretlerinin kilo başına 1.50 krş. olarak belirlenmesi (ton fiyat 1.500 TL. ) her şey işçiye ait olarak iş bitiminde peşin ödenmesine 
 İl komisyonumuzca çay tarımında çalışacaklara yönelik belirlenen ücretler 4857 sayılı iş kanunu dikkate alarak belirtilmiştir.
 

Editör: HABER MERKEZİ