Açıklamada, üniversitenin hazırladığı teklif ile TBMM'ye sunulan teklifin aynı olmadığı, üniversitenin bakanlığa sunduğu teklifte bazı değişikliklerin yapıldığının ve taban fiyat uygulamasının tekliften çıkarıldığı vurgulanarak, üniversite koordinatörlüğünde hazırlanan teklifte yaş çay yaprağı fiyatının Ulusal Çay Konseyi tarafından belirlenmesi diye bir hükmünün yer almadığı kaydedildi.

"Kamuoyu duyurusu" başlığı altında yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ve Rize’mizin en önemli geçim kaynağı olan çay ile ilgili olarak hazırlanmış olan Çay Kanunu Teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunulduktan sonra ilgili kanun teklifinin özellikle bazı maddeleri ile ilgili kamuoyunda tartışmalar başlamış ve farklı kurum ve kuruluşlar tarafından açıklamalar yapılmıştır. Yapılan bu açıklamaları dikkatle takip etmekte ve kamuoyunda çıkan bazı haber ve tartışmalarda ilimizin ve ülkemizin en önemli kurumlarından biri olan üniversitemizin hedef gösterilmesini üzüntü ile izlemekteyiz. Kamuoyundaki yanlış bilgilendirmelerin önüne geçmek ve ilgili çalışmayı birlikte hazırladığımız kurum ve kuruluşları zan altında bırakmamak için aşağıdaki açıklamayı yapma zarureti ortaya çıkmıştır:

1- Üniversitemiz koordinatörlüğünde hazırlanıp Tarım ve Orman Bakanlığına iletilen taslak metin 5 bölüm, 28 maddeden oluşmaktadır. Birinci bölümde “Amaç Kapsam ve Tanımlar”, ikinci bölümde “Yaş Çay Tarımı ve Satışı”, üçüncü bölümde “Kuru Çay Üretimi ve Satışı”, dördüncü bölümde “İdari Yaptırımlar” ve beşinci bölümde de “Son Hükümler” yer almaktadır. Bu konu ile ilgili ayrıntılı bir açıklama 6 Mayıs 2021 tarihinde üniversitemiz tarafından tüm kamuoyu ile paylaşılmıştı.

2- Türkiye Büyük Millet Meclisine 20.06.2022 tarihinde sunulan ve basın yoluyla öğrendiğimiz Çay Kanun Teklifini inceledik. Üniversitemiz koordinatörlüğünde hazırlanan Çay Kanunu ile ilgili taslak metin ile TBMM’ye sunulan Çay Kanunu Teklifi arasında farklılıklar bulunmaktadır. Özellikle yaş çay yaprağı alım fiyatının tespiti yönünden önemli usul ve esas farklılıkları olduğu tarafımızdan tespit edilmiştir.

3- Üniversitemiz koordinatörlüğünde hazırlanarak Bakanlığa teslim edilmiş olan Çay Kanunu ile ilgili taslak metinde taban fiyat uygulaması bulunmakta ve ilgili çalışmanın hiçbir yerinde yaş çay yaprağı fiyatının Ulusal Çay Konseyi tarafından belirlenmesi diye bir hüküm bulunmamaktadır.

4- Üniversitemiz koordinatörlüğünde hazırlanmış olan Çay Kanunu ile ilgili taslak metninin 9. maddesinin birinci fıkrasında kamuoyunda tartışılmakta olan taban fiyat uygulaması ile yaş çay yaprağı alım fiyatının kimin tarafından belirleneceği hususu şu şekilde düzenlenmiştir: 

“Yaş çay üreticisine ödenecek beher kilogram yaş çay yaprağı asgari alım fiyatı, öncelikli olarak piyasa şartları ve maliyet unsurları göz önünde bulundurularak her yıl hasat dönemi başlamadan bir ay önce Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenir ve duyurulur. Bakanlık tarafından duyurulan asgari alım fiyatının altında yaş çay yaprağı alımı ve satımı yapılamaz”

5- Bu noktada özellikle ifade etme ihtiyacı hissettiğimiz diğer bir husus; ilgili paydaşlar ile birlikte üzerinde mutabık kalınan Çay Kanunu ile ilgili taslak metni

Bakanlığa gönderilmiş ve bu konulara ilişkin takip eden süreçlerde tarafımızdan herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

6- Tüm bu özverili süreçlere rağmen, görsel ve yazılı basında yer alan, konunun aslından uzak, üniversitemize atfen yapılan yorum ve değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını üzülerek bildirmek isteriz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Editör: HABER MERKEZİ