Rizeli Gazeteci Turgay Ayhan’ın hazırlayıp sunduğu "Bir Başka Konu" adlı programa konuk olan Rize Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Güzel Çay Yönetim Kurulu Başkanı Resul Okumuş gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz günlerde İkizdere’de kuru çay yüklü tırın devrilmesi ile ilgili yaşanan olayın iç yüzünü açıklayan Okumuş: “Bu konuda geçmiş dönemlerde yapılan bir çok mücadeleler oldu. Bu mücadeleler sonucunda bazı kazanımlarımız oldu. Zaman aşımına uğrayınca bu konular unutulabiliyor. Ulusal basında da bir çok zaman yer aldı, en çok çay ithalatını Rize yapıyor yönünde. Bu çok yanlış bir anlayıştan kaynaklanıyor. Geçmiş dönemlerde bütün gümrük kapılarından çay girişi vardı. Bu suistimaller sonucunda çayın getirilmesi resmi değil de farklı ürünlermiş gibi kaçak olarak ülkemize sokuluyordu. Daha sonra bununla ilgili ciddi mücadeleler yapmak suretiyle Çay İhtisas Gümrüğü Rize’ye getirilerek bunun önüne geçildi. Dolayısıyla Türkiye’ye getirilen çaylar Rize İhtisas Gümrüğüne geliyor burada denetimlerin ardından Türkiye’ye sokuluyor." dedi.

Çayın dışarıdan ithal edilmemesinin gerektiğini belirten Okumuş, "Çay kaçakçılığına önlem alınması amacıyla yıllardır talebimiz, çay kaçakçılığının organize suçlar kapsamına alınmasıdır. Bu talebimiz yerine getirilirse çay kaçakçılığının önüne geçilecektir." diye konuştu.

Editör: HABER MERKEZİ