Anzer Yaylası, Türkiye’nin önemli yayları arasında bulunur. Özellikle yaz aylarında Anzer Yaylası çok sayıda yerli ve yabancı turistin uğrak noktaları arasında yer alır. Karadeniz turlarının içinde de yer alan Anzer Yaylası, bireysek olarak da ziyaret edilebilen bir bölgedir.


Yeşilin her tonuna ev sahipliği yapan Anzer Yaylası, gür ormanlık alanlara sahiptir. Karadeniz Bölgesi’nin ikliminin en iyi şekilde yansıtan bu doğal bölge, Rize ilimizin de en meşhur yaylasıdır. Öyle ki, Rize gezilerinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında Anzer Yaylası yer alır. Anzer Yaylası’nı gezmek için yaz ayları tercih edilebilir. Yaz aylarının en sıcak ve bunaltıcı günlerinde, Anzer Yaylası’na gidilerek serinleme fırsatı bulunabilir.


Anzer Yaylası Nerededir?


Anzer Yaylası, Rize ilimizin en önemli ve en meşhur bölgesini oluşturmaktadır. Rize’ye bağlı İkizdere ilçesinde yer alan Anzer Yaylası, bu ilçeye bağlı Ballıköy Köyü’nün sınırları içindedir. Anzer Yaylası’na bulunduğu köyün adından dolayı Ballıköy Yaylası da denilmektedir.

Anzer Yaylasi Nerede Rakim Kac Merkeze Kac Km Ozellikleri 1

Anzer Yaylası’nın Rakımı Kaçtır?


Türkiye'nin en yüksek rakamlarından birine sahip olan Anzer Yaylası yaklaşık iki bin ila üç bin metre rakıma sahiptir. Anzer Yaylası sahip olduğu rakım ile çevredeki tüm ormanlık alanları net olarak gözler önüne sermektedir. Aynı zamanda Karadeniz Bölgesi’nin yeşilliğini de en iyi şekilde sunan Anzer Yaylası, yüksek bir yer olmasına rağmen farklı rakamlara sahip alanları da içerisinde barındırmaktadır. Anzer Yaylası bol oksijenli ve gür ormanlık alanları sahiptir. Kış aylarında o bölgeyi ziyaret etmek bir hayli zor olmaktadır. Bu nedenle Anzer Yaylası’nı ziyaret etmek için en elverişli dönemler ilkbahar ve yaz ayları olacaktır.


Anzer Yaylası’nın Özellikleri


Anzer Yaylası’nın en önemli özelliklerinden biri sahip olduğu zengin bitki örtüsüdür. Özellikle ilkbahar aylarında ziyaret edildiği zaman yaylanın sahip olduğu bitki örtüsünün farklı renklerdeki çiçekleri eşsiz bir görsel manzara sunmaktadır. Bal üretiminde Türkiye’nin en önemli üretim yerleri arasında yer alan Anzer Yaylası, balın insan sağlığına sunduğu faydası ile de büyük bir üne sahiptir.

Anzer Yaylası’nın diğer bir adının Ballıköy Yaylası olmasının farklı bir nedeni de burada üretilen baldır. Anzer Yaylası aynı zamanda konaklama açısından da farklı seçenekleri ziyaretçilerine sunmaktadır. Bölgede çok sayıda pansiyon yer alırken, farklı tarzlara hitap eden yerlerde tercih edilecek konaklama alanları seçenekleri arasında yer alır.

Anzer Yaylasi Nerede Rakim Kac Merkeze Kac Km Ozellikleri 3

Anzer Yaylası’nda Neler Yapılabilir?


Anzer Yaylası, alternatif turizm aktivitelerini ziyaretçilerine sunmaktadır. Anzer Yaylası’nda trekking, yamaç paraşütü ya da zirve tırmanışları yapılabilir. Aynı zamanda Anzer Yaylası’nın Çoruh Nehri ve Bayburt iline, diğer taraftan da Uzungöl turizm merkezine ulaşım olanağı sağlamaktadır.
Anzer Yaylası’nda her yılın ağustos ayının birinci haftasında düzenli olarak Anzer Balı ve Yayla Şenlikleri düzenlemektedir. Bu nedenle birçok ziyaretçi Anzer Yaylası’na gitmek için şenlik tarihlerini beklemeyi tercih etmektedir.


Anzer Yaylası’na Nasıl Gidilir?


Anzer Yaylası’na gitmek için Rize iline bağlı İkizdere ilçesinden geçiş sağlanabilir. İlçe üzerinden Anzer Yaylası’na gitmek için dolumlar bulunur. Bu dolmuşlar ile Ballıköy Köyü’ne ulaşım sağlandıktan sonra köyden direkt olarak Anzer Yaylası’na ulaşım sağlanabilir. Özel araçlar ile Anzer Yaylası’na gitmek için yine aynı güzergah takip edilmelidir. Dolmuş yerine ilçeden köye giden diğer toplu taşıma araçlarında Anzer Yaylası’na gitmek için rahatlıkla tercih edilebilir.