29 Mart yerel seçimlerinin Rize için önemi büyük,, hele başbakan için Rize seçimleri önemli, 2004 Yerel seçimlerinde  2  ilçe Pazar ve Hemşin’i CHP alırken, Gündoğdu beldesi ile Madenli beldesini ANAP, Kendirli beldesini ise SP almış diğer  16 belediye bölgesini ise AKP almıştı.

Rize belediye başkanı Halil Bakırcı 2004 yerel seçimleri sonrasında bana göre de doğru olan Rus pazarını tamamen kaldırmış, bana göre doğru olmayan buradan evine ekmek getiren 1000 dolayında insanı sokağa atmıştı. Bu insanların bazılarına yeni orta cami altında ve Tophane karakolu arkasında ki otopark in üstünde yer vermesine rağmen bu insanlar zaman, zaman iş yapamamak ta olduklarını dile getirmelerine rağmen Rize belediye başkanı kulak asmamıştı. Yaptığı iyi işlerden biri ise Deniz caddesini trafiğe kapatarak burada ki lokanta ve bazı iş yerlerine rant sağlamak oldu. İzmir Bergama dan getirdiği taşlarla teletuvar  çalışması yapan Bakırcı bir çok kişinin de tepkisini almış. Daire müdürleri ile sorun yaşayan, makamına gelen imar, iş yeri açma veya değişik talepler için vatandaşları ise kovması ayrı bir cefa, ayrıca 300 e yakın işçisi kapı dışarı etmesi, bazı birimlerde çalışan müdür veya memurları emekliliğe zorlaması, Belediye iş sendikasına üye işçileri akrabası olan Hizmet iş sendikasına zorla geçirmesi, 4 yıldır işçilerin ikramiye ve sosyal haklarını ödememesinin yanında esnaflara kestiği haklı veya haksız cezalarla esnafın da büyük tepkisini aldı.  İkinci kez belediye başkanı adayı olmasına ise parti içinden ve bazı ilçe belediye başkanlarından bile tepki geldi. Konuştuğum bazı ilçe belediye başkanları asla Bakırcı ya oy verilmesi taraftarı olmadıklarını, bir beş yıl daha Bakırcı’nın derdinin çekilemeyeceğini söylüyorlar. Hatta bazı daire müdürleri dahi “ Başbakan bizim başbakanımız, il genel meclisinde oylarımız AKP’nin ama Bakırcı’nin derdini çekemeyiz” diyorlar.

Seçimlere kısa bir süre kala tüm adaylar seçim çalışmalarını sürdürürken Rize belediye başkanı Halil Bakırcı’nın Rize de seçimi yüzde 99.9.9 aldım demesi oldukça ilginç. Yanı diğer adaylar 000,1 oy alacaklar bu da 61 bin oydan 610 diğer adayların alacağını gösteriyor. Kendini bu kadar şanslı gören Halil Bakırcı’nın büyük bir hayal kirikliği yaşayacağını sanıyorum. Rize esnafının yüzde 80 i Halil Bakırcı ya tavır koyarken duyumlara göre AKP tarafından esnafın oyunun fazla olmadığı iddiası var. Ancak Rize de 15 bin e yakın esnafın oyu olduğu da unutulmamalı.

Diğer ilçelerde ise durum daha değişik, Ardeşen de ANAP adayı, Çayeli ilçesinde yine ANAP adayı, Fındıklı, Pazar, Hemşin ilçesinde ise CHP adaylarının önde olduğu duyumları var. Ç.Hemşin de ise bağımsız aday ilçede sevilen ve sayılan biri. Başbakan in ilçesi Güneysu da ise MHP adayının çok sevilen bir kişi olduğu AKP belediye başkanı ile kafa kafaya yarışabilecek biri olduğu söylenmekte. Derepazarı ayrı bir yarış. Kendirli ise SP den vaz geçmeyen bir belde. Sanırım bu seçimlerde Rize farklı bir yarış içinde olacak. Rize seçimlerinde 16 olan AKP li belediyelerin 10 seviyelerine inmesi hiç de şaşkınlık yaratmasın.