Değişen yaşam şartları beraberinde bir dizi farklılıklar getiriyor. Modernleşme sürecinin yarattığı birçok olumlu katkının yanı sıra başta aile geleneği olmak üzere tarihsel değeri olan bazı konularda toplumsal yaralar açan gelişmeler yaşanıyor. Türk ve Müslüman dünyasının kutsal olarak yorumladığı aile kavramı modernleşme sürecinde en çok yara alan müesseselerin başında gelirken Büyükşehirlerde daha sık görülen boşanma davalarına artık yurt çapında rastlamak mümkün. Rize ilinde 2006 yılında 194 boşanma davası resmi olarak sonuçlanırken 2007 yılında bu rakam 213’e çıktı. Konuya ilişkin Çay Tv haberin sorularını cevaplayan İl Nüfus Müdürü Orhan Ardıç Rize ilinde gerçekleşen boşanma oranının ülke geneline oranla daha düşük olduğunu belirtti. Bu arada Rize’nin Güneysu, Derepazarı ve Hemşin ilçelerinde 2006 ve 2007 yılında boşanma olayının gerçekleşmediği tespit edildi.

Boşanma davalarına ilişkin soruları cevaplayan Avukat Seher Kandil Rize de boşanma olaylarının ülke geneliyle kıyaslandığında daha az olduğunu söyledi. Boşanma davalarında evliliklerin temelden sarsıldığına ilişkin tespitler yapıldığına dikkat çeken Seher Kandil anlaşmalı boşanmalarda artış gözlendiğini ifade etti. Ekonomik ve sosyal yönde yaşanan gelişmelerin boşanma davalarını azalttığını kaydeden Avukat Kandil davalarda çocukların genelde anneye verildiğini ifade etti.

Rize ilinde boşanma olaylarında bir önceki yıla oranla artış yaşanırken evlenme sayısında ise düşüş yaşanıyor. İl genelinde 2006 yılında 2798 kişi evlilik yaparken 2007 yılında bu oran 2690’a düştü.

ÇayTV

Editör: HABER MERKEZİ