Küresel Isınmayla Mücadele Derneği (KÜREMDER) Başkanı Faruk Çebi, Doğu Karadeniz’de etkili olan ekstrem hava sıcaklıklarının yangın riskini artırdığına işaret ederek, yangın tehlikesine karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Düzce ve Karabük'te Hıdırellez etkinlikleri düzenlendi Düzce ve Karabük'te Hıdırellez etkinlikleri düzenlendi

KÜREMDER Başkanı Faruk Çebi, “Her yıl Doğu Karadeniz Bölgesi’nde kış aylarında yaşadığımız ve her defasında da yüreğimizi ağzımıza getiren büyük orman yangınları yörenin kaderi değildir. Orman yangınlarında  Doğu Karadeniz’de yangın mevsimi  diğer bölgelerde olduğu gibi yaz ayları değil, aksine kış aylarıdır. Bölgede yaz aylarında yangın çıkma olasılığı çok düşüktür. Bu güne kadar yaz aylarında kayda değer büyük orman yangınları yaşanmamıştır. Bölgedeki nemin yaz aylarında çok yüksek olması orman yangınları açısından bölge için büyük şanstır. Her yıl sıcaklıkların arttığı, yağışların ve hava neminin azaldığı “1 Mayıs -31 Ekim” tarihleri arası ülkemizde yangın mevsimi olarak kabul edilmiştir. Oysa Doğu Karadeniz’de orman yangın riski “Kasım-Mayıs” dönemidir.” açıklamalarında bulundu.

Trabzon Rize Artvin Giresun Dogu Karadeniz Buyuk Tehdit Altinda 58

“YASAL DEĞİŞİKLİK YAPILMASI ZARURİ OLMUŞTUR”

Bu durumun büyük bir çelişki yarattığını ifade eden Başkan Çebi, “Orman yangınlarıyla mücadelenin yöreye ait en önemli sorunudur. Doğu Karadeniz’de yangın mevsiminin ülke genelinden ayrı tutularak Kasım-Mayıs dönemi olduğuna ilişkin yasal değişikliğin ivedilikle yapılması zaruri olmuştur.” şeklinde konuştu.

“YANGIN MEVSİMİ DEĞİL DİYE REHAVETE KAPILMAMALI”

Doğu Karadeniz’de son günlerde ciddi bir sıcaklık artışı yaşandığını da dile getiren Başkan Çebi, “Bugünlerde özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yaşanmakta olan ekstrem iklim şartları, yüksek sıcaklık ve fön rüzgarları orman yangınları riskini olabildiğince artırmıştır. Yangın mevsimi değildir diye, asla rehavete kapılmamalı. Başta orman teşkilatımız olmak üzere ilgili kamu kurumları tüm imkanlarıyla önleyici tedbirleri artırmalıdır.” çağrısında bulundu.

Kaynak: GÜNEBAKIŞ