İSTANBUL (AA) - Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa, gri yaka çalışanlarla ilgili olarak, "Nitelikleri yüksek bu çalışanların bazen teknolojinin önemli alanlarında çalışan bilgi teknolojileri uzmanları kadar maaş aldıklarını da göreceğiz." dedi.

Şirketten yapılan açılamaya göre, istihdamda dengelerin değiştiği son birkaç yılda gri yaka kavramı ön plana çıkıyor. Emek yoğun işlerde nitelikli eleman ihtiyacının her geçen gün fazlalaşması uzmanlaşmaya olan talebi de artırdı. Üretim ekonomisinin gücüyle özellikle sanayi, enerji, inşaat, lojistik ve tarım gibi sektörlerde kendini göstermeye başlayan gri yakalılar, 2024 yılında çalışma hayatının yeni yıldızı olurken maaşlarıyla da fark yaratacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa, pandemiyle birlikte insan hayatına giren yeni çalışma kavramları ve öne çıkan meslekler konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Karaboğa, artık emek yoğun işlerde her ne kadar kas gücü olsa da çıktı üretme konusunda fayda ortaya koyan insanların değer kazandığı bir çalışma ortamının yaşandığını kaydetti.

Çalışma hayatında yeni bir yaka kavramının doğduğuna dikkati çeken Karaboğa, buna da gri alandan esinlenerek gri yaka adı verildiğini açıkladı. Karaboğa, pozisyondan çok tecrübesi ve bilgisiyle üretime katkı sağlayan ve aynı zamanda icraata geçiren profesyonel emekçilere gri yakalılar adı verildiğini ve günümüzde sanayi, enerji, lojistik ve tarım gibi sektörlerde ortaya çıkardıkları değer farkındalığının arttığını vurguladı.

- Griliğin nedeni nitelikli iş gücü

Karaboğa, iş dünyasının bugün nitelikli iş gücü ile ilgili çok reel bir beklenti içerisinde olduğunu hatırlatarak, özellikle pandemi süreci ve sonrasında global çapta önemli bir tedarik zinciri krizi yaşandığını belirtti. Karaboğa, "Üretim hatlarında yaşanan ciddi problemler ister istemez insanların yaka renklerinden ziyade; üretimde, lojistikte, erişimde kim faydalı ise onun ön plana çıktığı bir dönemi ortaya çıkardı. Biz de buna nitelikli iş gücü demeye başladık. Aslında çalışma hayatındaki griliğin en önemli sebeplerinden birini bu oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

- Bilgi üreten ve icraata geçiren profesyonel emekçiler

Bugün artık bazı meslek gruplarını beyaz ya da mavi yaka olarak sınıflandırmanın mümkün olmadığını açıklayan Karaboğa, "Şimdiye kadar bazı meslek grupları vardı ki; biz bunları ne mavi ne de beyaz yaka olarak tanımlayabiliyorduk. Bu kişiler üretim hattında çok faydalı insanlar. Özellikle endüstri meslek liseleri ve ön lisans mezunu olan teknik elemanlar ya da yıllar içinde teknik olarak tecrübe sahibi olan bu çalışanlar için artık bir tabir kullanma, yeni bir renklendirme ihtiyacı oluşmaya başladı. Buna da gri alandan esinlenerek gri yaka adını vermeye başladık." değerlendirmesinde bulundu.

Karaboğa, gri yakanın bilgiyi üreten ve aynı zamanda icraata geçiren profesyonel emekçilere verilen yeni bir isim olduğunu vurgulayarak, "Eskiden beyaz yaka dediğimizde ofislerde, plazalarda çalışan, beyaz gömleğini giyen insan grubunu kast ederdik. Mavi yaka dediğimizde ise eski Türk filmlerinde de çok rastladığımız fabrikalarda, tarlalarda asgari ücretle çalışanlar grubuna atıf yapardık. Gri yakalıdan kastımız ise bir pozisyonlamadan çok üretim hattında kritik görevlerde yer alan kişiler oluyor. Belirli bir alanda 'alaylı' olarak tabir edebileceğimiz, uzun yıllar mesleğinde tecrübe sahibi olan teknik personel de gri yaka olarak ifade edilebilir. Buna kule vinç operatörü, fabrikada teknik resim yapan kişi, elektrik teknisyeni, veya şantiye operatörleri de dahil edilebilir." açıklamasında bulundu.

QNB Finansbank'tan 500 milyon dolarlık ilk sürdürülebilir eurobond ihracı QNB Finansbank'tan 500 milyon dolarlık ilk sürdürülebilir eurobond ihracı

- Tarım sektöründe bile renk griye dönmeye başladı

2023 yılında özellikle beyaz yaka ve mavi yaka arasındaki ücretlerde daralmanın gündeme geldiğini kaydeden Karaboğa, "Çünkü artık yaka renginin bir önemi kalmamaya başlamıştı. Orada emek yoğun işlerde kas gücü de olsa, çıktı üretme konusunda fayda ortaya koyan insanların daha da değer kazandığı bir noktaya gelmiştik. Artık buna bir anlam kazandırmaya başladık. O yüzden gri yaka ismini rahatlıkla telaffuz edebiliyoruz. Önümüzdeki dönemlerde bu renkteki yaka kavramını daha da fazla kullanacağımızı düşünüyoruz. Nitelikleri yüksek bu çalışanların bazen teknolojinin önemli alanlarında çalışan bilgi teknolojileri uzmanları kadar maaş aldıklarını da göreceğiz." bilgisini verdi.

Kaynak: aa