Mario Levi Kimdir?

Mario Levi, 1957 yılında İstanbul'da doğdu ve eğitim hayatına başladı. Saint Michel Fransız Lisesi'nden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi Fransız ve Roman Filolojisi bölümünden 1980 yılında mezun oldu. Yazarlığa olan tutkusu genç yaşlarda başladı ve ilk öyküsünü 1975 yılında yazdı.

Edebiyat kariyerine Hokka dergisi, Şalom, Cumhuriyet Gazetesi, Cumhuriyet Dergi, Stüdyo İmge, Gösteri, Milliyet Sanat, Argos ve Oksijen gibi önemli yayın organlarında yazılar yazarak devam etti. İlk kitabı "Jacques Brel: Bir Yalnız Adam" 1986 yılında yayınlandı ve üniversite tezi romanlaştırılmış bir eserdir.

Yazarın önemli eserlerinden biri olan "Bir Şehre Gidememek" 1990 yılında yayınlandı ve Haldun Taner Öykü Ödülü'nü kazandı. "Madam Floridis Dönmeyebilir" (1991) ve "En Güzel Aşk Hikayemiz" (1992) gibi kitapları da kariyerinde önemli bir yer tutar.

Mario Levi'nin "İstanbul Bir Masaldı" adlı kitabı, 1999 yılında yayınlandı ve 2000 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazandı. Ayrıca "Lunapark Kapandı" (2005), "Size Pandispanya Yaptım" (2013) ve "Bir Cümlelik Aşklar" (2016) gibi eserleri de okurlarıyla buluştu.

Yazarlık kariyerinin yanı sıra, Mario Levi Fransızca öğretmenliği, ithalatçılık, gazetecilik, radyo programcılığı ve reklam yazarlığı gibi çeşitli işlerde de bulunmuştur. Ayrıca yazı atölyelerinde yazı yaratımı dersleri vererek gelecek nesilleri yetiştirmeye katkı sağlamıştır.

Maalesef, 31 Ocak 2024 tarihinde Mario Levi 66 yaşında hayatını kaybetmiştir.

Kaynak: HABER MERKEZİ