İsrail'in Gazze'ye saldırıları nedeni ile yatırımcılar yön değiştirdi ve Borsa'da düşüş gerçekleşti.

Borsa'da yükseliş devam ederken, yaşanan jeopolitik gelişmelerin yanı sıra Borsa'ya yeni yatırımcı olarak katılan gençlerin deneyimsizliklerinden yararlanmaya çalışan spekülatörlerin oyunları devreye girdi.

Yaşanan tüm bu gelişmelerin detaylarını Altın ve Para Piyasası Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk anlattı.

"İsrail'in Gazze'ye saldırısının etkisi"

Yıldırımtürk, Borsa'da yaşananlarla ilgili olarak yaptığı açıklamasında özellikle son dönemde jeopolitik gerginliğin artmasının Türkiye'ye yansıması olduğunu belirtti.

Bilanço döneminde olunduğunu hatırlatan Yıldırımtürk, borsa ile ilgili yaşananları şöyle özetledi:

"Borsa'da satış bazlı hareketler düşüşe neden oldu"

'Biz bu harekatın içinde olur muyuz olmaz mıyız' düşüncesi tedirginlik yaratıyor ve Borsa'da bir miktar satış bazlı hareketler oluyor. Bazı hisselerin üçüncü çeyrek bilançoları iyi geldiği için biraz toparlasa da piyasalarda da tabii olumsuz etkiler oluyor.

"Dolar güçleniyor"

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin de bir miktar yüksek olması dünya piyasalarında bir miktar doları da güçlendiriyor. Tabii doların güçlenmesinin de dış piyasalarda etkisi oluyor. Yabancı yatırımcı olmamasına rağmen içerdeki bu tedirginlik küçük çaplı yatırımcıların satışlarına neden oluyor.

"Genç yatırımcılar deneyimsiz"

Son dönemde halka arzlarla ilgili yaklaşık 4 milyon yeni genç yatırımcı geldi. Bunlar aslında tecrübesiz olduğu için böyle fiyat gerilemelerinde panikleyip satış yapması da Borsa'nın gerilemesinde etkili oluyor.

"Borsa'da 7.400-7.200 seviyelerini de görebiliriz"

Borsa İstanbul'da endeks itibarıyla 7.600 desteği kırılırsa 7.400-7.200 seviyelerini de görebiliriz. Ama bir iyimserlik veya bu savaşın bir ateşkese doğru kara savaşına dönmeden bir şekilde Birleşmiş Milletler'in (BM) önerisi ile bir sakinleşme olursa o zaman Borsa endeksi 8.000-8.500 puanı görebilir.

"Sene sonu beklentisi 9.000 puana çıkması"

İyimser beklentiye göre sene sonu piyasa beklentisi ise Borsa'nın 9.000 puan seviyesine gelmesi.

"Bu seviyeler alım için uygun"

Bu tür zamanlarda orta ve uzun vadeli düşünmek gerekiyor. Bu seviyeler alım için de uygun olabilir. Çünkü bayağı bir gerileme söz konusu oldu. 8.600'lerden 7.600'lere geldi Borsa endeksi. Yatırım yapmak isteyenler, uzmanlara danışmak ve seçici olmak kaydı ile belli başlı hisselerden alım yapılabilir.

Alım yapılabilecek sektörler

Sektör olarak söylemek gerekirse enerji, gübre, gıda, telekominikasyon, çimento ve perakende ticaret sektörülerin bir müddet sonra önü açık olabilir.

"Enflasyon önemli"

Tabii burada enflasyon da dikkat çekici. Enflasyonun biraz daha gerileme eğilimine girmesi gerekiyor ama şu anda pek mümkün değil.

"Dijital benim işim" Dijital Pazarlama Kampanya Yarışması'nda kazananlar belli oldu "Dijital benim işim" Dijital Pazarlama Kampanya Yarışması'nda kazananlar belli oldu

Portföy önerisi

Yıldırımtürk, portföy önerisinde yatırımın hepsini bir kanala yatırmak yerine farklı araçlardan bir sepet yapmayı önerdi ve şöyle konuştu:

Dolayısı ile kısa vadeli düşünmekten ziyade orta ve uzun vadeli düşünen yatırımcı portföylerde yüzde 20 yüzde 30 hisse senedi yüzde 30-40 altın yüzde 10 eurobond dediğimiz döviz cinsinden devlet tahvili bulundurabilir. Yüzde 10 da nakit bulundurabilir. Böyle durumlarda bu nakdi daha uygun fiyatlarla yatırım yapmak için elde hazır bulundurabilir.

Yıldırımtürk, portföy önerisini aktarırken, TL mevduatları faizinin enflasyonun altında kalsa da önemli bir geliri olabileceğini hatırlattı.

Editör: EDİTÖR - 2