Ukrayna-Rusya savaşında dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Polonya, Ukrayna sınırına yakın hava sahasına giren Rus insansız hava araçlarını (İHA) vurarak savaşta bir ilke imza attı. Bu olay, NATO üyesi bir ülkenin Rusya’ya ait askeri unsurlara doğrudan müdahale ettiği ilk vaka olarak kayıtlara geçti.
Olayın Detayları
Polonya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 9 Eylül 2025 gecesi, Ukrayna’dan gelen Rus yapımı kamikaze İHA’lar Polonya’nın doğu sınırındaki Lublin bölgesinde tespit edildi. İHA’ların, Ukrayna’daki hedeflere yönelik saldırılar sırasında rotadan saparak Polonya hava sahasını ihlal ettiği belirtildi. Polonya Hava Kuvvetleri, F-16 jetleriyle hızlı bir şekilde müdahale ederek iki İHA’yı imha etti. Enkazın, kırsal bir alana düştüğü ve can kaybı veya ciddi maddi hasar olmadığı bildirildi.
Polonya Savunma Bakanı Władysław Kosiniak-Kamysz, “Hava sahamızın güvenliği kırmızı çizgimizdir. İhlal eden her türlü tehdide karşı kararlılıkla yanıt veririz” dedi. Bakan, olayın NATO müttefikleriyle paylaşıldığını ve durumun yakından takip edildiğini vurguladı.
İlk Müdahale ve Bölgesel Gerilim
Bu olay, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı Şubat 2022’den bu yana Polonya’nın Rus askeri unsurlarına karşı doğrudan silah kullandığı ilk vaka oldu. Daha önce, 2022 ve 2023’te Rus füzeleri veya İHA’ların yanlışlıkla Polonya topraklarına düştüğü rapor edilmişti, ancak bu olaylar doğrudan çatışmaya dönüşmemişti. Uzmanlar, Polonya’nın bu hamlesinin, NATO’nun sınır güvenliği politikalarında daha sert bir duruş sergileyebileceğinin işareti olduğunu belirtiyor.
Rusya ve Ukrayna’dan Tepkiler
Rusya Dışişleri Bakanlığı, olaya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı, ancak Rus medyasında Polonya’nın “provokatif” bir adım attığına dair yorumlar yer aldı. Ukrayna ise Polonya’nın müdahalesini memnuniyetle karşıladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Müttefiklerimizle iş birliği, Rus saldırganlığına karşı ortak duruşumuzu güçlendiriyor” dedi.
NATO’nun Durumu
Polonya, olayın ardından NATO’yu bilgilendirdi ve ittifakın doğu kanadında güvenlik önlemlerinin artırılması için görüşmeler başladı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in, önümüzdeki günlerde üye ülkelerle acil bir toplantı yapabileceği belirtiliyor. Analistler, bu olayın NATO-Rusya ilişkilerinde yeni bir gerilim dalgası yaratabileceğini, ancak doğrudan bir çatışmaya yol açmasının düşük ihtimal olduğunu ifade ediyor.




