Turkcell Üst Yöneticisi (CEO) Süreyya Ciliv, Türkiye'nin tarihinde bir ilk olarak teknoloji-sanayi devrimini vaktinde yakaladığını ve gelişmiş ülkelerin önüne geçtiğini söyledi. Ciliv, 'Bugün Diyarbakır'da, Rize'de mobil internet Paris'ten Batı Avrupa'nın pek çok yerinden daha hızlı. Türk yazılımcısı için altyapı, platform hazır. Ortadoğu değil batıdaki ülkelere örnek olacak uygulamalara hazırız. Tarihimizdeki ilk defa böyle bir dalgayı yakaladık. Biz matbaayı, buharlı teknolojileri kaçırdık ama mobil inernet altyapısı dünyanın en iyisiyiz.' dedi.

İştcell Teknoloji Zirvesi, ünlü strateji danışmanı Geoffrey More, iş dünyasının en iyi 50 düşünüründen biri olan Don Tapscott ve Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv'in katılımıyla gerçekleşti. Türk iş dünyasının önde gelen isimleri tarafından ilgiyle izlenen 'Mobil Teknolojilerle İşimizde Fark Yaratma Fırsatları' konulu zirvenin açılışında konuşan Süreyya Ciliv, Türkiye'nin hem ekonomi hem de teknolojiyi yakalama bağlamında dünyanın ilerisine geçtiğini vurguladı.

Her 10-15 senede bir teknoloji dünyası değiştiğine işaret eden Ciliv, '2010 ile birlikte başlayan dönem mobil internet dönemi ve yeni bir platform söz konusu. İnternet hayatımızı değiştirdi mi? Değiştirdi fakat mobil internet hayatımızı daha büyük ölçüde değiştirecek.' öngörüsünde bulundu.

Dünyaca ünlü bilişim markası Apple'ın satışlarının önemli bir bölümünün Iphone'dan oluştuğuna işaret eden Ciliv, şu açıklamalarda bulundu:

'Apple tek bir ürünle böyle bir başarı yarattı. Dönem mobil internet dönemi. Bakın sim kart kullanıcısı 1 milyon adetle başlamış bugün 10 milyara ulaşmış. 5 milyar da cep telefonu kullanıcısı var. Dolayısıyla her kümese her seraya hatta kimi hayvanlara sim kart takıldığını anlıyoruz. Dünyada internet kullanıcıları 1,5 milyar. Mobil internetle amaç kullanıcı sayısını 5-6 milyara çıkarmaktır. Issız köylerde dahi 6 MB'den internete bağlanabiliyoruz. Bu önemli bir devrim. Kanaatimiz o ki 2012'de Akıllı cep telefonlarının satışı masa üstü ve lap top satışlarını geçecek.'

'TÜRKİYE BÜYÜYOR, BU POZİTİF RÜZGARI ARKAMIZDA HİSSEDİYORUZ'

Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv, Türkiye ekonomisinden de övgüyle söz ederken, 'Ülke olarak ekonomik krizden hızlı çıktık. 2010'un ilk 6 ayında büyümemiz yüzde 10. Avrupa ülkelerinin sıkıntıya girme riski varken ülkemiz büyüyor. İş adamları olarak bu pozitif rüzgarı arkamızda hissediyoruz.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin tarihinde bir ilk olarak teknoloji sanayi devrimini vaktinde yakaladığını ve gelişmiş ülkelerin önüne geçtiğini dile getiren Ciliv, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Bugün Diyarbakır'da, Rize'de mobil internet Paris'ten Batı Avrupa'nın pek çok yerinden daha hızlı. Türk yazılımcısı için altyapı, platform hazır. Zaman müşterilerimiz için fark yaratma zamanı. Zaman artık uçma zamanı. Ortadoğu değil batıdaki ülkelere örnek olacak uygulamalara hazırız. Tarihimizdeki ilk defa böyle bir dalgayı yakaladık. Biz matbaayı, buharlı teknolojileri kaçırdık ama mobil inernet altyapısı dünyanın en iyisiyiz.

Dünya ekonomik krize girdiğinde biz firma olarak yatırımlarımızı 2'ye hatta 3'e katladık. 2009 da 2,7, 2010 da 2 milyar TL altyapı yatırımı yaptık. Çünkü mobil internete inandık. Kriz zamanında herkes yatırımlarını keserken biz gaza bastık. 3G yeni dönemin açılışında çok kritiktir. Iphoneları patlatan 3G olmuştur. 3G'siz versiyon sizi ABD'de bekliyor. Ancak 3G'li versiyonu yok satıyor. Şişman teyzeler, çocuklar dahi Ipad'in 3G'li versiyonunu talep ediyor.'

Yeni nesil iletişime yaptıkları yatırımların resmi kurumların raporlarıyla teyit edildiğini aktaran Ciliv, 'BTK raporlarına bir bakın Turkcell, rakiplerinin 2 ya da 3 katı yatırım yapmış. Bu anlamda önemli uygulamalara imza attı. Projeler, pazarlamalar müşteri ile temas önemli. Bunların tümü toplam çözümü oluşturuyor. Daha önce ses dönemi vardı. Bundan sonraki dönem mobil internet odaklı. Siz müşterilerimizle çalışmak amacımız. Müşterilerle çalışıp dünyadaki en gelişmiş uygulamaları yaratmak istiyoruz. Müşteri deneyimini paylaşarak takım halinrde başarılı olmayı hedefliyoruz.' diye konuştu.

 

Editör: HABER MERKEZİ