MySpace, Hi5, Orkut, Bebo ve Friendster gibi dünyanın en ünlü sosyal paylaşım platformlarına uygulama geliştiren Rockyou adlı firmanın internet sitesine geçtiğimiz günlerde yapılan bir saldırı sonucu tam 32 milyon şifre çalınmıştı. Çalınan bu şifreler üzerinde çalışma yapan Imperva adlı güvenlik şirketi uzmanları sonuçları bir rapor haline getirdiklerinde korkunç gerçek bir anda ortaya çıktı.

En sık kullanılan 20 şifreye göz attığımızda neredeyse 300 bine yakın bir kullanıcı kitlesinin şifre olarak '123456'yı seçtiğini görüyoruz. Hemen arkasından 80 bine yakın bir kullanıcı kitlesi de '12345'i kullanıyor.

İlk 20 şifreyi görmek için sonraki sayfaya bakabilirsiniz.

Kolay tahmin edilebilir şifreler kullanmanın tehlikelerine dikkat çeken Ipreva uzmanları bir Hacker'ın otomatik deneme/yanılma programlarını kullanarak 1000 şifreyı kırmasının sadece 17 dakika sürdüğünü belirttiler.



Araştırma sonuçlarına göre bir şifre belirlerken kullanıcıların yarıya yakını; bir ismi, basit bir kelimeyi, basit rakam kombinasyonlarını ya da klavyedeki tuşların dizilişini seçiyor. En sık kullanılan şifre ise '123456'.

Şirket çalışanlarının sosyal paylaşım sitelerindeki şifreleriyle şirket bilgisayarlarındaki şifrelerin genellikle aynı olduğunu belirten uzmanlar bu durumun yaratacağı tehlikelere de dikkat çekiyorlar.

Aynı araştırmayı 1990 yılında da yaptıklarını söyleyen Imperva yetkilileri 20 yılda pek bir şeyin değişmediğini 20 yıl önceki sonuçlarla 20 yıl sonraki sonuçların neredeyse aynı olduğunu belirttiler.
Editör: HABER MERKEZİ