Suriye İçişleri Bakanlığı, devrik Beşşar Esed rejiminin işkenceci subayı Tümgeneral Ekrem Sallum el Abdullah’ın Şam’da yakalandığını açıkladı. Sednaya Hapishanesi’ndeki tutukluların tasfiyesinden sorumlu olduğu bildirilen Abdullah’ın gözaltına alındığı belirtildi.
Gözaltı Açıklaması
Suriye İçişleri Bakanlığı, Telegram hesabından yaptığı açıklamada Abdullah’ın yakalanarak gözaltına alındığını duyurdu. Açıklamada, yargı süreci için yetkili makamlara teslim edileceği ifade edildi.
Sednaya Hapishanesi ve İşkence İddiaları
Abdullah, devrik rejimin Savunma Bakanlığı’na bağlı Askeri Polis Komutanı olarak görev yaparken, Sednaya Askeri Cezaevi’nde tutukluların tasfiyesinden doğrudan sorumluydu. Sednaya Hapishanesi, Suriye’de insan hakları ihlalleri ve işkence olaylarıyla uluslararası kamuoyunun dikkatini çeken en bilinen cezaevlerinden biri olarak biliniyor.
Uluslararası ve İnsan Hakları Boyutu
Tümgeneral Sallum’un yakalanması, rejim döneminde işlenen suçlarla ilgili önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. İnsan hakları örgütleri ve uluslararası gözlemciler, Sednaya’daki uygulamaları uzun süredir raporluyor ve bu tür gelişmelerin adalet mekanizması açısından kritik olduğunu vurguluyor.
Önemi ve Sonraki Süreç
Yakalanan subayın yargı süreci, Suriye’deki insan hakları ihlalleri konusunda atılmış sembolik bir adım olarak görülüyor. Yetkililer, gözaltı sonrası yasal prosedürlerin hızlı bir şekilde işleyeceğini belirtti.




